Felhívás!

Marad a későbbi tanórakezdés időpontja a Mikóban

Marad a későbbi tanórakezdés időpontja a Mikóban Kovászna megye

Megerősítette a Székely Mikó Kollégium Vezető Tanácsa azt a májusi határozatot, amely szerint fél 9-től kezdődnek a tanórák az iskolában. A szülői bizottság kérdőívet töltetett ki a szülőkkel, ennek eredményét is figyelembe vették.

Iskolakezdéskor vitát váltott ki, hogy a Székely Mikó Kollégiumban és a Református Kollégiumban ettől a tanévtől reggel fél 9-től kezdődnek a tanórák. A szülők egy része bojkottot is tervezett a tanévkezdésre, ami végül meghiúsult, de a felháborodás megmaradt.

A szülői bizottság nemrég kérdőívet indított annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik időpont a legmegfelelőbb a tanulóknak. A diákoknak, szülőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy reggel 7–8 óra között vagy 7.30 és 8.30 között lenne számukra megfelelőbb az iskolakezdés. Ugyanakkor megjegyzést, észrevételt is megfogalmazhattak az iskolával kapcsolatosan. A kérdőíveket minden osztály megkapta, a válaszokat a napokban összesítették. Az iskola évfolyamaira összesen 1209 diák jár, az íveket pedig 1036 tanuló, illetve szülő töltötte ki. Az összesített adatok szerint, 413-an választották a korábbi (7–8) közötti időpontot, míg 619-en a későbbi (7.30 és 8.30) közötti időpontot a tanórák kezdésére. Iskolával kapcsolatos véleményt 346-an fogalmaztak meg, többnyire az órakezdéssel kapcsolatban, de más megjegyzések is akadtak. A felmérésből kiderült, hogy többen vannak azok, akiknek megfelel a későbbi órakezdés, bár az alsó tagozaton kevéssel ugyan, de többen választották a korábbi kezdést és hamarabbi végzést.

A kisdiákok esetében a szülők úgy vélik, túl későn érnek véget a tanórák az új órarend miatt, főleg azok esetében, akik délutáni programmal járnak iskolába, azaz ott tanulnak, így fél 5-kor végeznek. Emiatt edzések, különórák vesznek el, hiszen a legtöbb helyen ezek a foglalkozások 4 órakor kezdődnek, így a gyerekek nem érnek oda időben, de sokkal fáradtabbak is, annak ellenére, hogy később mennek iskolába.

Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta: az órarend marad úgy, ahogyan az év elkezdődött, a mikósok fél 9-kor kezdenek ezután is. A vezető tanács ülésén újrabeszélték a témát, és a felmérésre valamint a vezetőtanácsi tagok véleményére alapozva megerősítették a május 22-i határozatot. Az igazgatónő korábban elmondta: elsősorban a diákok igényeit vették figyelembe az új órarend kidolgozásakor, ugyanis a vidéki tanulók rendszerint elkéstek a 7 órakor kezdődő órákról, szorongva érkeztek az iskolába, és már az első órákon fáradtak voltak.

Kiss Imre főtanfelügyelő az órarend megváltoztatásával kapcsolatban kifejtette: az iskolák szabadon dönthetnek az órakezdések idejéről, és bízik benne, hogy kellő körültekintéssel és széleskörű konzultáció után hozták meg ezt a döntést, ugyanakkor ez az órarend nem egyedülálló az országban. Azzal ő is egyetért, hogy bizonyos tanároknak – akik más iskolákban is tanítanak – megnehezíti a dolgát a szünetek miatt, valamint a tanulók délutáni órarendje is felborul, de bízik benne, hogy minderre lehet áthidaló megoldást találni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 1., 6:47
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Anelkul, hogy kerdoivet kuldtek volna ki a szuloknek, gyerekeknek, mar biztos volt az elso szuloi bizottsag gyulesen, hogy az iskolakezdes idopontja nem fog valtozni.Nagyon meggyizo volt az igazgatono!

 • User
  Dátum: 2019. november 1., 13:05
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Most küldtek kérdőívet… A nagy kérdés pedig az, hogy miért is kell egy gyereknek 7-re (vagy 7.30-ra) menni? És késő délutánig ülni.

 • User
  Dátum: 2019. november 3., 12:02
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Emlékezzünk, mikor az oktatásban elindult a szabad szombatért szakszervezetes kampány, sürgettek egy rendeletet az egyes osztályok maximális óraszámáról. A minisztérium és a nemzetgyűlés robajlott a központosítás jármától, a követelmény egyes osztályokban nem szállhat 30 óra alá. A nemzeti kisebbségek sugdolóztak, ezzel fogják megszüntetni a nemzetiségi iskolákat. Nyugtatták magukat, nem lesz semmi. A jóslat 1974 – 76 – ban körvonalazódott. Megadták központilag, a kötelező maximális óraszámot az egyes tantárgyak esetén. Képzeljék, sok – sok oltatási egység és ambiciós igazgatóik bevették a horgot, a maximális óraszámot vállalták az egyes tantárgyakra. Öt napon át, hány óra nem sok az iskolában és otthon a könyv mellett rostokolni? A kérdést a tisztánlátó Mikósok beleegyezése nélkül tettem fel. A hatékonyságról nem esik szó, hát nem firtatom. Én úgy látom, hogy a többség most a Mikóba és környékére fél nyolctól fél négyig jár. Egy fél órával később, mint sok – sok év óta.

 • User
  Dátum: 2019. november 3., 18:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A néptanács hatása, ha változik az igazgató, változik a sorakozó is. Lehet mire megjön az új diri, kilenc után csengetnek be. Addig megszokjátok!