Felhívás!

Már mehetnek óvodába, bölcsibe

Már mehetnek óvodába, bölcsibe Kovászna megye

A kormány június 15-től megengedte a bölcsődék és óvodák megnyitását, mert a szülőknek egyre nagyobb gond a gyerekek felügyeletének megoldása. De rettenetesen sok biztonsági intézkedéssel nyomorgatják az óvodákat. Június 22-től kinyitnak az állami bölcsődék is Szentgyörgyön, s ha igény lesz rá, a nyári időszak alatt is működni fog a baróti Cimbora Óvoda.

A legfontosabb követelmény, hogy kis gyermeklétszámú csoportok működjenek, a fejenkénti 4 négyzetmétert biztosítva, a gyermekek adott időpontokban távozhatnak vagy érkezhetnek. A napközikben az ágyak között is legalább 2 méternek kell lenni, az étkezést a csoport termében kell megoldani, minden gyermek saját asztalánál ehet, egyedül. Érkezéskor mindenkinek lázat mérnek, akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 fokot, azt nem fogadják.

A Kovászna megyei tanfelügyelőség tegnapra kérte be az óvodáktól a jelentést, hány szülő igényelte gyermekének a vakáció idejére a felügyeletet. Eszerint a tizenhárom városi óvodából 258 kicsinek a fogadására kell felkészülni megyeszinten, inkább csak a városokban, hiszen ahogy Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta, falun korábban sem volt szokás a gyerekeket nyáron óvodába vinni, ott az is gondot okozna, hogy a kötelező szabadságot hogyan biztosítsák az alkalmazottaknak. Az, hogy városon végül is melyik óvodában lesz program, még egyeztetés tárgya.

Igény szerint, hétfőtől újra kinyitnak az állami bölcsődék is Sepsiszentgyörgyön. A kicsiket a nyári vakáció ideje alatt a Kós Károly utcai, az Ady Endre Általános Iskolához és a Gödri Ferenc Általános iskolához tartozó bölcsődékben fogadják, a helyek száma korlátozott. Azoknak a szülőknek, akik igénybe vennék a bölcsődék szolgáltatásait a nyári vakáció ideje alatt, kérvényezniük kell abban az intézményben, ahová gyerekük a tanév közben is járt.

Minden intézményben egészségügyi szűrés zajlik majd, rendszeresen fertőtlenítik a felületeket és a játékokat, továbbá betartanak minden, a hatóságok által megszabott intézkedést a gyermekek és az alkalmazottak egészségének megőrzése érdekében. A szülők lázas vagy beteg gyermeket nem vihetnek a bölcsődébe, illetve a gyerekek nem vihetnek magukkal játékot otthonról.

Alternatíva a szülőknek Baróton
Amennyiben a szülők részéről igény mutatkozik rá, akkor a nyári időszak alatt is működni fog a baróti Cimbora Óvoda. Kisgyörgy Tünde igazgatónő elmondta, összevont csoportot indítanának a július 14. – augusztus 13. közötti időszak kivételével, amikor az óvónők szabadságon lesznek. Mint mondta, a kérések leadásának határideje lejárt, de a szülőkkel már közölték a lehetőséget, aki szerette volna, az óvónők által működtetett online platformon is jelezhette igényét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.