Felhívás!

Már megjelent a márciuska

Már megjelent a márciuska Kovászna megye

Megemelt virágárak, kis ékszerek jelzik a tavasz közeledtét Sepsiszentgyörgyön is, ahol már hét elején megjelentek a márciuska-standok. Az árusok próbálják éltetni a márciuska (mărţişor) hagyományát városunkban is.

A kis ékszerek a tavasz hírnökei, és elsősorban a román vidéken kapják a hölgyek március elsején, de évek óta beépült a székelyföldi hagyományok közé is. Sepsiszentgyörgyön a központi virágárusok mellett állították fel a márciuska standokat, a kis ékszerek ára változó: 2 lejtől kezdődik, de akár 50 lej is lehet. Többféle dísz kapható, a leggyakoribb a patkó, hóvirág, katicabogár, és külön készültek a kézművesek a gyermekeknek, ugyanis Hello Kittys vagy Spongyabobos márciuskát is árusítanak. A drágább kitűzők az ékszerüzletek kínálatában szerepelnek arany- és ezüstékszerként. Ezek ára azonban jóval borsosabb. Ugyanakkor a virág ára is felment 1-2 lejjel a hét elejéhez képest, a cserepes jácint 10 lej, egy csokor hóvirág 12, a nárcisz szála 7, míg a frézia szála 6 lej.

A márciuska ajándékozása balkáni szokás, a nőket, lányokat március elsején ezzel ajándékozzák meg a férfiak, ami az élet újjáéledését szimbolizálja – mondta Victor Mareş, az egyik román múzeum munkatársa, aki évről évre meglepi kolléganőit ezzel a kis tavaszi figyelmességgel. Mint mondta, a márciuskát a néphagyomány szerint lányoknak tizenkét napig kellett viselniük nyakukban, majd hajukba tűzték mindaddig, míg a gólyák meg nem érkeztek, vagy ki nem virágzott az első fa. A zsinórt ekkor a kivirágzott fára bogozták, levették róla az érmét, és sajtot vásároltak rá, hogy egész évben hamvas bőrű, szép lányok maradjanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.