Már a faluközpontba is bejár a medve

Már a faluközpontba is bejár a medve Kovászna megye

Több mint tíz éve még szenzációnak számított az, amikor Alsócsernátonban, a főúthoz közel egy medve rohant át fényes nappal az egyik ház udvarán, majd a töltőállomás melletti utcában tovább menekült. Azóta szinte mindennapi hír a medvetámadás a faluban.

Vasárnap kevéssel éjfél után a falu központjában, Gajdó Ferenc udvarára tört be a nagyvad, leszaggatta a pajta hátsó ajtaját, majd megölte a közel kétszáz kilós, malacos gőjét és három malaca közül az egyiket, illetve kettőt megsebesített.

– A kutyaugatás riasztott, de a pusztítást nem tudtuk megakadályozni, a nagyvad megölte a disznót. Mivel nem tudta elvinni, minden bizonnyal ma este még visszatér. Ezek után hogyan érezzük biztonságban magunkat? Bárányaim vannak, számos baromfink, karba tett kézzel kell ülnünk, és várjuk, amíg azokkal is végez – panaszolta a kárvallott.

Mateiu Mihály vadőr, a Katrosa vadásztársaság képviselője a nyomok alapján úgy véli, egy kisebb testű medve okozta a kárt, amely a patak mentén ütött magának tanyát, és jó ötletnek tartaná, ha a hatóságok, a csendőrség végighajtaná a patak nyomvonalát, hogy elűzzék a házak közeléből az embe­rekre is veszélyt jelentő állatot. Kiss Attila, a vadásztársaság elnöke lapunknak elmondta, két hete egy kétszáz oldalas dokumentációt küldtek el a minisztériumnak az itteni károkról, de azóta sem érkezett válasz. „A sajtó által beharangozott kilövési engedélyek közül eddig még egyet sem hagytak jóvá vidékünkre nézve, ahol egyébként a leggyakoribb a támadások száma” – mutatott rá. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások