Felhívás!

Máltások az ukrán határon

Máltások az ukrán határon Kovászna megye

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei februártól folyamatosan jelen vannak az ukrán határ menti átkelőknél, segítenek a háború menekültjeinek ellátásában. Bár már nem három váltásban kell szolgálatot teljesíteniük, még szükség van önkéntesekre hiszen sokan közülük már a háború elején feláldozták teljes éves szabadságukat e nemes célra. Talán a 18–19. évüket betöltött fiatalok a vakációjukból erre is szánnak. Tischler Ferenccel, a Máltai Szeretetszolgálat főtitkárával beszélgettünk.

Három határátkelőnél, Szeretvásárhelyen, Máramarosszigeten és Halmiban vannak felállítva a segélyszervezet sátrai, ahol az önkéntesek várják, eligazítják az érkező menekülteket. Ha az első hetekben még három váltásban dolgoztak az önkéntesek, illetve a munkatársak, most már „csak” reggeltől estig kell jelen lenniük, hiszen változtak az ukrajnai szabályok, amikor szólnak a szirénák, kijárási tilalom van, illetve tilos az éjszakai utazás. Azonban most is hosszú sorokban várakoznak a Romániába belépni óhajtó autók, buszok, illetve ha valahol agresszívebben bombáznak, akkor ismét várható, hogy nagy hullámban érkeznek a menekülők. Reggel némileg kisebb a forgalom, akkor három–négy szeretetszolgálatos munkatárs van jelen, délután viszont szinte folyamatosan jönnek, akkor hét–tíz önkéntesre is szükség van.

A háború kezdete óta változtak a teendők, hiszen ha akkor még gyalog, autóval özönlöttek a határra a menekülők, most már szervezett formában jönnek, az egyházak odaát összeállítják a csoportokat és felültetik őket a buszokra, az itteniek pedig eljuttatják őket a befogadó közösségekhez – mondja Tischler Ferenc. A szeretetszolgálat tagjai ételt-italt adnak a sokszor félnapokat is utazó ukrajnaiaknak, a gyerekeket játékkal, csokoládéval örvendeztetik meg, ha kell, elsősegélyben részesítik őket, illetve a szociális munkások, pszichológusok is készenlétben állnak, hogy beszélgessenek velük.

Előbbiek főleg arra próbálják felkészíteni az érkezőket, hogy hova fordulhatnak problémás helyzetekben, illetve hogy a 112-es hívószámot hívják, mert az unióban ez az érvényes segélyhívó (Ukrajnában nem), a gyermekjogvédelem és más fontos intézmények elérhetőségét is megadják. Sajnos, annak ellenére, hogy minden érkezőt és minden befogadó családot regisztrálnak egy rendszerben, az ukrán nők, gyerekek már Romániában is találkozhattak molesztálással, visszaélésekkel, erőszakkal.

A máltaiaknak mindenütt van fordítója, illetve Szigeten egy ukrán kisebbségi önkéntesük is szolgálatban van, így oldják meg a kommunikációt. Időnként visszafele, azaz az Ukrajnába belépő oldalon is hosszú sor alakul ki, ez történt akkor, amikor felröppent egy hamis hír, hogy a kormány minden menekülőt dezertőrnek tekint és vagyonelkobzással büntet.

Mint Tischler elmondta, most arra készülnek, hogy vásárolnak egy konyhaautót, amivel naponta lefőzhetnek 300–400 adag ételt, tartós élelmiszerekkel ugyanis nem segíthetők a sátrakban elhelyezett több százas menekültcsoportok. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások