Hirdetés
Hirdetés

Luther-szobrot avattak

Luther-szobrot avattak Kovászna megye

A romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház október 25–26-án Sepsiszentgyörgyön szervezte meg országos reformációi ünnepségsorozatát, amelynek keretében könyvbemutatóra, kiállításmegnyitóra és szoboravatásra is sor került.

Pénteken este az evangélikus templomban mutatták be a tragikus sorsú Járosi Andor (1897–1944), egykor Kolozsváron tevékenykedő lelkész, teológiai tanár, író folyóiratokban megjelent írásait tartalmazó könyvet. A szép számban megjelenteket köszöntő Zelenák József esperes és a bevezető áhítatot tartó dr. Blázy Árpádné kelenföldi lelkészt követően ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök az erdélyi magyar keresztény egyházak kultúra és társadalomszervező szerepének megőrzése mellett kardoskodott. A vészkorszakban zsidókat mentő és a szovjet hadsereg által 1944-ben fogolytáborba hurcolt, majd ott rövidesen életét vesztő Járosi Andor alakját unokája, Antal Margit nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár idézte fel nagymamája visszaemlékezései alapján.

A Kriterion Könyvkiadónál megjelent kötetről elsőként annak szerkesztője, Benkő Tímea teológia tanár beszélt, fejet hajtván a népe sorsát lelkén viselő lelkipásztor, oktató és közíró nemzetmentő munkássága és emberi nagysága előtt. H. Szabó Gyula, a Helikon–Kemény János Alapítvány elnöke, a könyvkiadó igazgatója egy régi adósság lerovásaként értékelte a könyv megjelenését.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepség Gy. Szabó Béla (1905 – 1985) grafikus kiállítása megnyitójával folytatódott a templomban. Nyilván nem véletlenül, ugyanis a fametszeteivel világszerte ismertté és elismertté vált képzőművész kiteljesedésének az útját is Járosi egyengette, és őt ábrázoló grafikái illusztrálják a most megjelent kötetet is. Minderről a Sepsiszentgyörgyön három hétig közszemlére bocsájtott alkotásokat ismertető Ferenczy Miklós nyugalmazott református lelkész, a Gy. Szabó Béla hagyatékának őrzője tájékoztatott. A rendezvény emelkedett hangulatához Császár Katalin és Szabó Levente, valamint Máthé Izabella és Kis Kincső, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai, illetve diákjai zenei előadása, Becsásy Beatrix színművész szavalata és az evangélikus gyülekezet Domokos Zsuzsa tanítónő által vezényelt Kantate gyermekkórusának fellépése is hangsúlyosan hozzájárult.

Az ünnepségsorozat szombaton Luther Mártonnak az evangélikus templom előtti téren felállított egész alakos bronzszobra felavatásával folytatódott, amelyen a választott tisztségviselőink és a csíkszeredai magyar főkonzul mellett tiszteletét tette ft. Kató Béla, Erdély református püspöke és ft. Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is. Vargha Mihály alkotását ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök és Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy polgármestere leplezte le.

„Időről időre ez a város egyháztörténelmet ír, amit az is bizonyít, hogy ebben az országban itt állítottak elsőként egész alakos köztéri szobrot Luthernek” – jelentette ki az egyházi elöljáró. Antal Árpád András ünnepi beszédében arra figyelmeztetett, hogy „egy olyan államban élünk, amelynek nem titkolt célja az egységesítés”, ezért vigyáznunk kell Székelyföld és felekezeteinek a szabadságára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük