Felhívás!

Letörött a középső ága

Letörött a középső ága Kovászna megye

„Megsérült” a 2011-ben Romániában az Év fájává választott Köpeci Szil. Demeter Zoltán, a szilfát az Év fája Romániában versenyre benevező baróti Elveszett Világ Természetvédelmi Egyesület tagja Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a fa június 2-án, szombaton, egy vihar következtében szenvedett kárt, annak középső ága letörött.

Olyan személyek, szakemberek jelentkezését, segítségét várják (tel.: 0746.089.140), akik tudnak segíteni a letörött ág eltávolításában, illetve a sérült részek „gyógyításában” – áll a felhívásban.
A szilfa a Barótról Köpecre vezető út mentén, a Barót-patak mellett található, életkora 300 évre becsülhető, körmérete 7,3 méter, magassága több mint 35 m.
Úgy tudni, a Köpeci Szil az idők során számtalan árvíz és tűzvész pusztítását élte túl, ugyanakkor átvészelte a huszadik század elején Ázsiából behozott szilfavészgomba, valamint a múlt század hatvanas éveiben egy Amerikából visszavándorolt, agresszívebb gombatörzs támadásait is, melyek Európa szinte egész szilfaállományát kipusztították annak idején. 2011-ben az Év fája Romániában versenyt a Köpeci Szil 13.096 érvényes szavazattal nyerte meg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások