Felhívás!

Létkérdés a nemzetpolitika

Létkérdés a nemzetpolitika Kovászna megye

Nem feledhetjük, hogy mielőtt 2010-ben a magyar választásokat kétharmados többséggel megnyerte a Fidesz, ugyanaz a magyar baloldal uszította a magyart magyar ellen, az anyaországiakat a határon túliak ellen, amelyik most is pályázik a hatalomra – fejtette ki pénteken Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, volt csíkszeredai főkonzul a sajtóval való találkozóján, amelyre Tamás Sándor megyetanácselnökkel érkezett. Székelyföldi látogatásának célja a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyiek választási részvételre való buzdítása, és ez ügyben való tájékoztatása volt.

A háromszéki polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel, ifjúsági szervezetekkel, nőszövetségekkel szervezett találkozók sorába iktatott sajtóeseményen Tamás Sándor megfogalmazta, „a budapesti napi politikai, költségvetési kérdések nálunk létkérdések”, példaként a Sapientia Egyetem támogatására fordított összegeket vagy a Pro Economica Alapítvány pályázatai által megnyerhető támogatásokat említette. – Nekünk nemcsak a szívünk húz Budapest irányába, hanem az érdekeink is azt kívánják, hogy álljunk ki a Fidesz–KDNP mellett – mondta a tanácselnök.

Zsigmond Barna a magyar országgyűlési választásokon való részvétel mellett kampányolva felidézte a Fidesz 2010-es győzelmét megelőző baloldali vezetés bűneit, a Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető „lelki Trianont”, a 2004. december 5-i árokásást az anyaországi és határon túli magyarok között, amelyre méltó válasz volt a jobboldal kétharmados többsége a választásokon. A magyar nemzetpolitika ezt követő kedvező változásai, amelynek következtében újra egymásra találtak a magyarok, a kettős állampolgárság lehetőségének megteremtése ma már természetesnek tűnhet, de a nemzeti egység gondolata a baloldal számára továbbra sem az, a legutóbbi romániai választásokon a Momentum is a magyar egység ellen, a román pártok mellett kampányolt, taglalta a miniszteri biztos, mi a tétje a 2022 tavaszi választásoknak, amelyen az erdélyiek voksaira is számítanak.

A szavazás technikai részletkérdéseire is kitért. A napokban ugyan már több településen kaptak a magyar államtól tájékoztató levelet az érintettek, de fontos tudni, hogy aki az előző választásokon regisztrált, annak csak akkor kell újra regisztrálni, ha időközben lakcíme, más adata megváltozott. Aki eddig még nem vett részt a levélszavazáson, az a regisztracio.hu honlapon vetetheti magát nyilvántartásba. Fontos, hogy a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ne bízzák a Román Postára, hanem juttassák el őket a magyar konzulátusra, akár az RMDSZ- és EMNP-irodák vagy az egyházak segítségével, ahol egyébként segíthetnek kitölteni az azonosító lapot vagy eloszlatni bármilyen, az iratokat illető bizonytalanságot. 2018-ban és azt megelőzően is nagy arányban (15–20 % körül) érkeztek a határon túlról érvénytelen szavazatok formai hibák miatt. Legutóbb két mandátumot biztosított a Fidesznek a külhoni magyarok szavazata, pár száz voks hiányzott a harmadikhoz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. december 6., 16:13
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Zajos marky már kb.1 hónapja bejelemtkezet Udvarhelyre ,de úgy látszik ,hogy az a csapat
   amelyik Vonára a disznyóólát sem bizta volna üzent a zajos gombatermesztőnek,,hogy Magyarországon terjessze az igét és ott hitesse el ,hogy tud vizen is járni ,igloban lakni,kézdörzsöléssel fűteni,víz nélkül főzni és népes családjával
   (ő+8) beülni egy kisautóba(Trabant ,Polski Fiat ,de felajálhatna valaki egy Facia Lăstunt is neki már akinek van.)

  • User
   Dátum: 2021. december 6., 22:27
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Kösse be vagy tegyen rá vizes-ecetes borogatást.Nem kötelező hallgatni amit felsorolt…menjen szinházba,moziba,akár kocsmába is hogy ne fájjon a feje.

  • User
   Dátum: 2021. december 7., 13:50
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Hogyan lehet ilyen hülyeseget írni…A Padödö…tipikus ultralibetális ..
   .majdnem azt írtam nők…lények ,de Isten nem ver bottal!Szépekké ,kívánatosra teremtette őket.Most vezekelnek.