Felhívás!

Letépték a bőrét

Letépték a bőrét Kovászna megye

Kóborkutya-falka áldozatául esett szopós vadmalacot mentett meg a hétvégén Csákány László erdész, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke. A város határában bóklászó, körülbelül tíz kisebb-nagyobb kutyából álló horda azokra az emberekre is veszélyt jelenthet, akiket a természetbe csalogat a tavaszi napsütés. Mit kell, és mit lehet tenni ez esetben, kérdeztük az illetékeseket.

A közbirtokosság elnöke éppen terepszemlét tartott az 5-ös kilométer környékén (Előpatak felé, a Gyilkos-ároknál), amikor nagy csaholásra és egy körülbelül 10 kutyából álló falkára figyelt fel. A helyszínen egy félig megnyúzott, visítozó, csíkos malacot talált. Azt akár ott is lehetett volna hagyni – most nem ez történt –, de a törvény szerint mindenképpen jelenteni kell az Állategészségügyi Igazgatóságnak és a területért felelős vadásztársaságnak is. Miután ezen előírásoknak eleget tett, a vadmalacot dr. Kondor Attilához vitte, aki állatbaráti szeretetből ellátta a sebet (belső szervi sérülése nem volt az állatnak). Két-három hét lábadozás következik, Csákány addig cucliból eteti az árvát, utána a törvény szerint vagy visszaengedik a természetbe, vagy állatkertnek kell adományozni a talált vadat. Esetünkben az első változat fog beteljesedni, mihelyt annyira megnő a malac.

A kutyák jelenlétére régóta panaszkodnak az erdészek és a vadászok, és mindenki a maga szempontjából nézi a jelenséget. Az előbbiek az erdei élővilág zavarása miatt vannak felháborodva – Csákány évi 5–10, a malacéhoz hasonló esetről tud, bár legtöbbször már csak az állatok tetemei utalnak a történtekre.

– Nem utolsósorban az emberről is beszélnünk kell, mert medve még nem kergetett fel a fára, de kutyafalka már igen – mondta Csákány.

– Az elpusztult vadállatokat is jelenteni kellene, sokan azonban nem teszik, vagy a sebesülteket inkább leölik s megeszik. Járványtani szempontból viszont fontos tudni, mitől döglöttek meg – tette hozzá a fentiekhez dr. Sikó-Barabási Sándor állategészségügyi igazgató. – Mi annak örvendenénk, ha minél több állatkölyköt – ugyanis többnyire ők az áldozatok – meg tudnánk menteni. Hivatalosan 2–3 esetet jelentenek havonta, utólag még tudomásunkra jut legalább 5 eset.

Ami az ember veszélyeztetettségét illeti, a város adminisztratív területén a kutyamenhelyet is működtető Tega Rt. felel a kóbor kutyák befogásáért. Balázsi Csaba, a menhely felelőse megígérte, hogy felveszi a kapcsolatot Csákány Lászlóval, hogy a helyszínen léphessenek fel a kutyák ellen. Ezek lehetnek a környékbeli pásztorkutyák, amelyek most a párzási időszakban falkába verődnek, de ha valamelyikről bebizonyosodik, hogy gazdája van, akkor a tulajdonosnak kiszámlázzák a befogás költségét.

– Ha nem a városhoz tartozó területen találják az elvadult kutyákat, a törvény értelmében, szervezett vadászat keretében korlátozás nélkül meg lehet lőni őket, sokszor ebből hosszas kártérítési perek kerekedtek, és a vadász meghurcoltatása, esetleg fegyverviselési engedélyének a bevonása következett, ezért ez csak végső megoldásként jön szóba. A vadállományra azonban mindenképpen rendkívül kártékonyak az elvadult kutyák – mutatott rá Benedek Barna, a Pro Silva Vadászegyesület elnöke.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.