Felhívás!

Lehetőség a „normális” viszonyra

Lehetőség a „normális” viszonyra Kovászna megye

Antal Árpád olyan országban szeretne élni, ahol nem számít az, hogy ki a prefektus. Erre egyelőre nem lát esélyt, de addig is arra lenne igény, hogy „normális” kapcsolat legyen az önkormányzatok és a prefektúra között. Ha az RMDSZ javaslatára Ráduly Istvánt nevezik ki erre a tisztségre, akkor ez megvalósulhat – mondta tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád.

Antal megismételte: fontosnak tartja, hogy végre kimondták: a prefektus és az alprefektusok politikai tisztségek, és „nem játsszuk meg”, hogy ezek pártsemleges szakemberek.

– A prefektus – az alkotmány szerint – a kormány helyi képviselője. Ha a kormányt politikai alapon nevezik ki, akkor a helyi képviselője is politikai tisztséget tölt be. Ez azt jelenti, hogy ha a kormány ment, a prefektus is megy – ilyen egyszerű. A gyakorlatban eddig is így történt, csak úgy csináltunk, mintha nem tudnánk, hogy mire megy ki a játék – mondta Antal.

Meglátása szerint Ráduly István, aki 16 éve Uzon polgármestere, „az innenső oldalról megy oda”, tehát egyfelől abszolút tisztában van azzal, milyen nehézségeik vannak a polgármestereknek, másfelől a „saját bőrén tapasztalta”, milyen, amikor a prefektus „rosszhiszeműen értelmezi a törvényt”.

– Természetesen nem azt várjuk el tőle, hogy ha valamilyen törvénytelenséget indítványoz valamelyik önkormányzat, azt nézze el, hanem azt, hogy ne értelmezze rosszhiszeműen a törvényt, a prefektúra társ legyen a fejlesztésben, és ne ellenfél. Ne úgy működjön – ahogyan Codrin Munteanu korábbi kormánymegbízott egy őszinteségi rohamában meghatározta –, hogy a prefektus Székelyföldön azért van, hogy „legyen, aki behúzza a kéziféket” – nyilatkozta Antal.

A polgármester szerint a mostani prefektus „jól beillik a sorba”, hiszen küldött egy „dörgedelmes levelet”, amiben kifogásolja, hogy az önkormányzat társulási szerződést kötött a megyei tanáccsal és a Sapientia Alapítvánnyal, hogy a Bodok szálló helyére egy kulturális központot építsen.
– Látszik, hogy előkészítetlen, szakszerűtlen dokumentum, teljesen a tárgyon kívül eső kifogásokat hoz fel, tehát az egyetlen cél az, hogy megakasszák a kereket, hogy húzzák az időt, hátha elmegy néhány finanszírozási vonal, s akkor nem lesz az egészből semmi – példálózott a polgármester.

A megyeszékhelyi elöljáró elismeri: Rádulynak „nem lesz könnyű dolga”, hiszen bár – ha kinevezik – ő lesz a főnök, a prefektúrán „maradnak bőven” olyanok, akiknek a „kézifékhúzás” a feladatuk, akik köztisztviselők, elmozdításuk egyáltalán nem egyszerű feladat.

Kényes kérdésnek minősül az új főtitkár kinevezése is. Eddig ez a tisztség nem létezett, ez egy szakértői szint, aki elvileg nem cserélődik le a kormányváltással, és aki gyakorlatilag az önkormányzatok által kiadott iratok legalitásáért felel. Természetesen „nem mindegy, ki tölti be ezt a funkciót”, de Antal Árpád erről egyelőre nem kívánt nyilatkozni.
A sajtóértekezleten érintett egyéb témákra hétfői lapszámunkban visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások