Felhívás!

Lehetne előnyösebb

Lehetne előnyösebb Kovászna megye

Jelenlegi formájában kevésbé előnyös a háromszéki gazdák számára az a de minimis támogatási csomag, amelyet melegházas zöldségek termesztésére lehet igényelni, közismertebben a „paradicsomprogram”. Az egyik ok: felénk hűvösebb az időjárás, ezért az első ciklusban – amelyre a nagyobb összeg kérhető – komoly költséggel jár a fóliasátrak kifűtése.

– Változást vezettek be a fólia alatti zöldségtermesztésre odaítélt támogatási rendszerbe, az első ciklusban csak paradicsomot lehet termeszteni – részletezte Könczei Csaba, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője. – Erre az időszakra az igényelhető támogatási összeg 3000 euró, amennyiben a hozam eléri az előírt 3000 kg-ot az 1000 négyzetméter fóliaházban. Az őszi ciklusban a paradicsom mellett többek között zöldpaprikát, kápiapaprikát és kötésben értékesített zöldhagymát is lehet termelni, azonban a tavaszi összeg harmada, 1000 euró igényelhető. Ez kissé hátrányosan érinti a háromszéki gazdákat, hiszen számukra az utóbbi, őszi ciklus jelentené az igazi lehetőséget. Felénk kedvezőtlenebbek az időjárási körülmények, a hidegben pedig jelentősen megnő a melegházak fűtési, fenntartási költsége. Nyilván, vélhetően lesz olyan gazda, akinek lehetősége lesz olcsóbban fűteni melegházát, ők valószínűleg megpróbálják már az első ciklus nagyobb összegű támogatását megpályázni – tette hozzá a mezőgazdasági szakember.

Azt, hogy nem tökéletes a feltételrendszer, a gazdaszervezetek jelezték a kormánynak, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Maros megyei szervezete a törvénytervezet előkészítését megelőzően több romániai gazdaszervezettel közösen vett részt a szakminisztérium által meghirdetett konzultáción, ám a mezőgazdasági tárca nem módosította a kiírást, azt a fenti szabályokkal hirdették meg. A gazdaszervezet javaslatai (a kis területeken dolgozó zöldségtermesztők inkább beruházásra, fejlesztésre kapjanak támogatást) nem kerültek bele a kormányrendeletbe.

A 45 millió euró (225 millió lej) értékű idei keretösszegből a legalább 1000 négyzetméteren paradicsomot termesztő gazdák a március 1. és június 10. között értékesített terményeikért 3 ezer eurós támogatást kaphatnak. Az október 15-től december 9-ig tartó őszi ciklusra azok pályázhatnak, akik paprikát, uborkát, zöldpaszulyt, salátát, spenótot és zöldhagymát termesztenek fólia alatt vagy üvegházban. A tavaszi időszakra csak paradicsomtermesztésre igényelhető a kormánytámogatás, az őszi periódusra a felsorolt zöldségek közül lehet egyetlen termékkel pályázni, paradicsommal viszont nem. A kormányrendeletben szerepelnek az ezer négyzetméterre megkövetelt termésmennyiségek is. A gazda akkor jut hozzá az állami támogatáshoz, ha paradicsomból 3000, paprikából 2000 kilogrammot, salátából legalább 10 ezer tövet, zöldhagymából pedig minimum 100 ezer szálat tud értékesíteni. Elszámoláskor az értékesített termésmennyiséget az őstermelői könyv lapjaival vagy a vállalkozó gazdák nyugtával és számlákkal igazolhatják.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.