Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lehet jelentkezni a helyi roncsautóprogramra

Lehet jelentkezni a helyi roncsautóprogramra Kovászna megye

Már lehet jelentkezni a használt autók selejtezését célzó helyi roncsautóprogramra a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) honlapján – tették közzé honlapjaikon a helyi önkormányzatok.

Hirdetés
Hirdetés

A programba való beiratkozás feltételei között szerepel, hogy a legalább 15 éves használt jármű szerepeljen a helyi önkormányzat adónyilvántartásában, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb szennyezési normával rendelkezzen, és tartalmazza az alapvető alkatrészeket. További kitét, hogy az adott településen adózó igénylő legalább öt éve az adott gépkocsi tulajdonosa legyen, ne legyen adó-, bírság- és járulékfizetési hátraléka, ne szerepeljen a bűnügyi nyilvántartásban, és ne használja fel ugyanazt az autót más finanszírozási programokhoz.

A támogatásban részesülő személyek kötelesek leadniuk a járművet selejtezésre, illetve törölni a közúti és adóügyi nyilvántartásból, és nem vásárolhatnak Euro 5-ös vagy annál alacsonyabb szennyezési normájú gépkocsit a roncsautó programban elnyert támogatást követő három éven belül – olvasható a Kézdivásárhely önkormányzatának közösségi oldalán közzétett hirdetésben.

A céhes város önkormányzati képviselői májusban hagyták jóvá a településnek a Környezetvédelmi Alapnál meghirdetett helyi roncsautó-programban való részvételét. A programról szóló határozattervezetet előterjesztő Bokor Tibor polgármester 100 autó felvásárlását javasolta.

Bizonyos szabályok betartásával a tizenöt évesnél régebbi gépkocsik tulajdonosai 3000 lejt kaphatnak. Az összegből 2400 lej a Környezetvédelmi Alaptól érkezik, a helyi önkormányzat 600 lejjel járul hozzá a végösszeghez – jegyezte meg akkor az elöljáró.

A természetes személyek programba való regisztrációja az AFM által biztosított számítógépes alkalmazáson keresztül történik augusztus 31-én 16 óra 30 percig vagy az egyes közigazgatási területi egységek számára elkülönített költségvetés kimerüléséig. Az AFM időrendi sorrendben bírálja el az online jelentkezéseket, majd a következő fázisban továbbítja a programban résztvevő önkormányzatoknak a jóváhagyottak listáját. Csíkszereda esetében például 500 használt autó forgalomból való kiírása lehetséges – tájékoztat a csíkszeredai városvezetés.

Az ügyintézés oroszlánrésze ezután kezdődik: a sikeresen pályázó személyek egy következő fázisban a polgármesteri hivataloknál nyújthatják be a dossziéjukat, ami az alábbi iratokat kell tartalmazza: kérelem, személyi igazolvány (másolat), igazolás az országos közpénzügyi igazgatóságtól, hogy a kérelmezőnek nincs köztartozása (certificat de atestare fiscală), a gépjármű tulajdonjogát igazoló iratok (másolat), GDPR-nyilatkozat, esetenként: közjegyző által hitelesített felhatalmazás (eredeti).

A természetes személyek regisztrációs szakaszának befejezése után a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága elküldi az önkormányzatoknak a programra jelentkezők listáját. „Az önkormányzata csak azokkal a pályázókkal köt finanszírozási szerződést, akik szerepelnek a listán, valamint megfelelnek az összes pályázati feltételnek” – hangsúlyozzák a tájékoztatásban.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 500 használt autó felvásárlására kért támogatást a helyi roncsautóprogram keretében.

További információk az afm.ro honlapon találhatók.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük