Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Legyen autópálya, de máshol

 

Tegnap, november 22-én Bukarestben tüntettek az A13-as autópálya alsóháromszéki nyomvonalát ellenző közösségek. Illyefalvi, aldobolyi, vámoshídi lakosok buszokkal utaztak a fővárosba, majd az országos Közúti Infrastruktúrát Felügyelő Társaság, illetve a szállításügyi minisztérium elé vonultak, és bár nem sikerült a vezérigazgatóval tárgyalniuk, az, amit hallottak, tovább élteti bennük a reményt: nincs kőbe vésve az Illyefalva közelében elhaladó nyomvonal, még jó irányba változhatnak a dolgok.

Hirdetés
Hirdetés

Két busszal és egy mikrobusszal összesen 130 személy vett részt a megmozduláson, a tiltakozók hangadói, az illyefalvi önkormányzati tanácsos, Benkő Árpád Jenő, az aldobolyi állatorvos, Ilie Muscalu, valamint a vámoshídi polgármester, Alin Olărescu egyaránt részt vettek a tüntetésen, abból az alapállásból, hogy autópálya kell, de más nyomvonallal. Tárgyalni viszont csak két személy mehetett be a CNAIR-hoz, és az utóbbi két személy volt kijelölve erre a feladatra – részletezte a történteket érdeklődésünkre Benkő Árpád.

Mint elmondta, a küldöttség Gabriel Budescu technikai igazgatóval több mint kétórás beszélgetést folytatott, és a szószólók pontról pontra felsorolták, miért nem elfogadható számukra a legutóbbi, fű alatt elfogadott változat: amellett, hogy Illyefalva házait pár száz méterre megközelítené a sztráda elfogadhatatlan por- és hangszennyezést okozva, hogy Vámoshídon viszonylag új ingatlanokat is le kellene bontani miatta, az is kiderült, hogy a sztráda Botfalu határában a föld alatt található lőszerraktárok mellett menne el, és a brassói elektromos és vízhálózatot is meg kellene bolygatni. A közmeghallgatás nélküli útvonalkijelölést szintén felrótták az igazgatónak.

Budescu elmondta, látja, hogy a tiltakozók milyen kitartóak, elhiszi, hogy számukra valóban gondot jelent a nyomvonal, és megoldást kell keresni, bár részükről problémaként merült fel, hogy már kifizettek e szakaszra vonatkozó költségeket. Ezt a tényt mellőzve, a küldöttségnek megerősítette, az útvonal még nincs kőbe vésve, és megváltoztatható. A küldöttek azon javaslatával, miszerint a teljes Brassó–Bákó sztráda tervezését kezdjék elölről, azért nem értett egyet, mert a Vámoshíd–Aldoboly–Illyefalva közti szakaszon kívül a nyomvonal többi része ellen nem merültek fel kifogások, mások nem tiltakoztak.

Az az egy nagy kérdőjel merül fel a tárgyalásokkal szemben, hogy miért nem engedték be a sajtót – adott hangot kételyeinek Benkő, de ettől eltekintve úgy látja, értelme és eredménye is van a bukaresti jelenlétnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük