Felhívás!

Leállították a magánklinika tesztelését

Leállították a magánklinika tesztelését Kovászna megye

Felfüggesztette a közegészségügyi hatóság a Pro Vitam magánklinika COVID19-teszteléseit, különféle adminisztratív hibákra hivatkoznak. A klinika magas áron kínálta a teszteket, úgynevezett RENAR akkreditáció nélkül, de igyekeznek árban megfelelőbbet beszerezni a következő időszakban.

Felsőbb utasításra ideiglenesen felfüggesztette a klinika a koronavírus-tesztek elvégzését. Közleményükben azt írták „valószínűleg túl sok személyt zavart a nagyon magas ár, és mi sem kommunikáltuk eléggé érthetően, hogy miért ilyen drága ez a tesztelés, melyet négy napig végeztünk.” A magánrendelő tételesen felsorolta a költségeket, amelyek tartalmazzák a teszt beszerzésének költségeit, a vámkezelést, a laboratóriumi munkát, valamint a védőfelszerelést is, amellyel a tesztelést végezték. Mint írták, a fogyóanyag-költség mintegy 10.364 lej, ami páciensenként 414 lejt jelent, de ebben nincsenek benne olyan költségek, amelyek a tesztelés minél biztonságosabb körülmények között történő elvégzéséhez szükségesek, továbbá a személyzet óradíja sem.

Kiemelték, azért vonták vissza a magánklinikák tesztelési jogát, mert nem rendelkeznek akkreditációval, de tudomásuk szerint a Matei Balș Intézetnek sincs akkreditációja koronavírus-teszt elvégzésére RT-PCR módszerrel, azon okból kifolyólag, hogy ez a járvány túlságosan új. „A jelen helyzetben ez nem kellene egy érv legyen az ellen, hogy a magánlaboratóriumok is végezhessenek tesztet. A megfelelő minőségbiztosítás és szakértelem a fontos, nem egy olyan papír hiánya, amely még a referencialaboratóriumoknak sincs meg” – áll a közleményben.

Hangsúlyozták: a következő napokban érkező tesztek már egygénes RT-PCR tesztek, amelyek gyakorlatilag fele árban kaphatók a mostani tesztekhez képest, így alacsonyabb áron végzik el ezeket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 23., 11:07
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az összes labort állami felügyelet alá tenni, a büntetéseket szigorítani!!! 1azon próba több laborban különböző eredményekkel+nyilvántartják az emberek adatait!!!😤😤😤

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 22:57
  ÉRTÉKELÉS: 2

  17.56 “állami” a sok magánosítás nem ok! Kell a magán is, de az állam ha többet fektetne korházakba,laborok felszerelésére- betegségek megelőzésére, később könnyebb lenne! Aki meg életében nem dolgozott, nem adózott (kivétel gyerekek0-18)az menjen sámánhoz! Én évek óta sokat fizetek egészségügyre, de Kézdin nem sokat lehet “beváltani” magánba járok hála Istennek elég ritkán,de az mérgesít, hogy már eleve napokkal előtte be kell jelentkezni háziorvoshoz, az süketel, könyörögsz, hogy küldjön szakorvoshoz mert a Betadin😂 nem mindenre megoldás! Szakorvoséknál kilométeres sorok, napokkal előtte programálás, az eredmény gyógynövényes üzletek,internet! Őszintén ki vagyok akadva!