Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Láthatatlan fiatalok

Láthatatlan fiatalok Kovászna megye

Mintegy 4000, 18 és 25 év közötti NEET-fiatal nyilvántartásba vételét és három év alatt a munkaerőpiacra való bevonását tervezi a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal, egy európai uniós program partnereként. Lassan és nehézkesen megy a munka, rajzolódott ki a valóság a Kelemen Tibor igazgató által a sajtótájékoztatón mondottakból.

A jelenleg nyilvántartásba vett 723, Kovászna megyei NEET (Nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő fiatalok – szerk. megj.) közül 400 nehezen, 300 nagyon nehezen foglalkoztathatónak minősül hiányos iskolázottsága és képzetlensége miatt, javarészük tartós munkanélküli. A más helyeken nyilvántartott, több mint 3000 fiatalt a munkaügyi hivatal az INTESPO elnevezésű uniós projekt keretében vonná be a munkaerőpiacra, de ehhez előzetesen a regisztrálásukra lenne szükség. A tanfelügyelőséggel együttműködve keresik az iskolaelhagyókat, a szociális kifizetési ügynökséggel kollaborálva a segélyezetteket, akik munkanélküliként sem kerestek megoldást, de polgármesteri hivatalok szociális referensével is felveszik a kapcsolatot.

A NEET-ekkel való munka nagyon sok kiszállást jelent a projektszemélyzetnek, hiszen az illetőket lakhelyükön kell megkeresni, és ott rábírni őket arra, hogy aktáikat összeszedjék, mert helyben erre nagyobb az esély. Első lépésként Gelencén írásban invitáltak a célcsoportból 77 személyt egy találkozóra, még a jelentős számú roma lakosság szóvivőjével is beszéltek. A megbeszélés helyszínén 8-an jelentkeztek, hárman már dolgoznak, kettővel lehetett értekezni. A többi 70 valószínűsíthetően külföldön tartózkodik, mondta a falubeli cigány képviselő.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen úgy látja, e célcsoportbeli személyek számára egy alternatíva lehetne az egyszerű mesterségek esetében kijárható, hathónapos, de első perctől fizetett inasképző, mely a hiányosan iskolázottak számára is megfelelő, s amely esetében a munkavállaló és az alkalmazó egyaránt támogatható állami szubvenciókkal (előbbi 100 lejes munkakezdési támogatással, utóbbi a kifizetendő bért kitevő 2250 lejes támogatással).

A tavaly meghirdetett három­éves inasképzőnek nincs sikere, nem vonzott be érdeklődő munkakeresőket, az öt jelentkezőből három lemorzsolódott, jelenleg mindössze ketten inaskodnak egy pékségben. A munkaügyi hivatal további partnerek bevonásával új ágazatokban is ajánl lehetőségeket, például a nagybaconi közbirtokossággal együttműködve favágónak is tanulhatnának a munkaképes fiatalok, illetve állatgondozóként, növénytermesztőként is megalapozhatnák megélhetésüket.

– Jelenleg nincs a mesterségeknek presztízse sem a szülők, sem a gyermekek körében – véli Kelemen Tibor. – Ezért sokan az elméleti oktatást választják, hol­ott az államra már nem számíthatnak, mint nagy alkalmazóra, így – képzettség híján – csökkentik esélyeiket egy jó munkahely megtalálására. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 25., 8:10
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Azért az 1000 s egypár lejért továbbra sem fog munkába menni, esetleg csak ha kötelezik! Ceausescu is elég rettegett diktátor volt mégis rengetegen soha nem dolgoztak! Anno iskolába is nem 1x láttam, h a rendőr behozta a tekergőt, felpofozta, megfenyegette, de kötve hiszem, h van 8 osztálya!

 • User
  Dátum: 2019. január 25., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Te el vagy tevedve, akkor mindenki jart munkaba, ha nem is dolgozott semmit, de legalabb a 8 orat benn tototte egy kozossegben, aminek valamikeppen nevelo hatasa is volt.