Felhívás!

Lábbusz: egy éve gyalogolnak az iskolába

Lábbusz: egy éve gyalogolnak az iskolába Kovászna megye

Egy éve kezdődött a sepsiszentgyörgyi önkormányzat egyik legsikeresebb projektje, a Lábbusz program. Az évforduló alkalmából ünnepi találkozóra került sor kedd reggel a város főterén.

Több száz gyermek, diák, önkéntes és szülő jelent meg tegnap reggel a főtéri Sepsi feliratnál, hogy megünnepeljék az együtt töltött elmúlt egy évet, amióta működik a Lábbusz program Sepsiszentgyörgyön. A szervezők sárga lufikkal, az alkalomra sütött muffinnal, zenével, reggeli átmozgató tornával és jókedvvel várták az érdeklődőket.

Mondhatni, a Lábbusz elérte célját, sikerült megmozgatni a város lakosságát, egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, és a szülők nemcsak egyedül, gyalog küldik iskolába a gyermekeket, hanem ők maguk is csatlakoztak – értékelte az elmúlt évet Székely Kincső ötletgazda. Mint mondta, eddig 34 héten át gyalogoltak minden reggel az önkéntesek és a részt vevő kisdiákok, naponta átlagosan mintegy 140 gyerek sétál reggel az iskolába, de olyan nap is volt, amikor kétszázan gyalogoltak. A gyerekek nagyon kitartóak, nemcsak a tavaszi napsütésben, hanem télen, a leghidegebb napokon is nekivágtak az útnak, minden reggel.

A projekt sikere abban is rejlik, hogy az elmúlt év során 556 önkéntes vett részt és kísérte iskolába a gyerekeket. Az önkéntesek között találtuk a helyi sajtó munkatársait, színészeket, tűzoltókat, orvosokat, ápolókat, nővéreket, elöljárókat, a kutyamenhely munkatársait és sokan másokat. Székely Kincső elmondta, az egy év alatt útvonalakkal is bővült a program, a jövőben pedig szeretnének még több önkéntest bevonni, elsősorban szülőket, hogy ők is gyalog menjenek reggel dolgozni.

Csere Mihály, Kovászna Megye Tanácsának munkatársa a Lábbusz önkénteseként több alkalommal kísérte már a kicsiket iskolába, és mint mondta, ez egy fenomenális és példaértékű kezdeményezés Sepsiszentgyörgyön, amit minél többen követhetnének a jövőben. A reggeli mozgás, beszélgetés mindenkinek feldobja a napját, és a sétálás az iskolába remek alternatíva arra, hogy ne benzingőzben tegyék ki a szülők a gyerekeket az iskola kapujában.

Váradi Erika szülőként csatlakozott a programhoz. Mint mondta, ez volt az egyik legjobb dolog, amiben részt vettek. Két gyereke van, akik azelőtt autóbusszal jártak iskolába, de amióta elkezdődött a Lábbusz, szívesen engedi őket gyalog reggel, mert felnőttek kíséretében biztonságosnak érzi.

Taranek Csongor szülőként szintén díjazza a programot, véleménye szerint a lábbuszozás lelassítja kicsit reggel a gyerekeket, az otthoni rohanás után van idejük beszélgetni, ismerkedni, viccelődni is útközben.
Az egyik legrégebbi lábbuszos kisfiú Marci, aki a program kezdete óta jár gyalog, és nagyon élvezi. Azelőtt autóval vitték iskolába, de így a szüleinek is könnyebb, nem kell kitérőt tenniük az iskola felé.
A program folytatódik, sőt bővül, az indulás minden reggel a sárga színnel kijelölt gyűjtőpontoktól kezdődik, ahol az önkéntesek várják a gyerekeket, minden csoportot két felnőtt kísér előre meghatározott útvonalakon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 18., 1:41
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ha ha otletgazda! Kulfoldrol vettek at ezt a szokast, ahol mar korabban kitalalta valaki.
  A tehetosseg felelos, hogy autoval visznek egyeseket szaz meterre is az iskolatol
  Tornaora meg nem a mozgasra van?
  Komolyan erre a programra koltenek penzt, kapnak egyesek jo fizetest ezert? A gyerekeket meg hulyitenek valami matricakkal, ha mennek. Okosabbra is lehetne kolteni azt a penzt.
  Lefogadom, hogy a szervezok is utana kocsiba pattannak es azzal sietnek munkaba, nem gyalog mennek.
  A tomegkozlekedest kellene inkabb tamogassak, hogy a felnottek otthon hagyhassak az autoikat.

 • User
  Dátum: 2022. május 18., 9:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Tamogathatsz akarmilyen tomegkozlekedest, a kocsiba szuletett nemzedek nem fog gyalog jarni, ha megpukkansz se, a nebulok szinten nem, mert akkor 15-20 percet elveszit a gyaloglassal a mobilozasbol…kesz katasztrofa. na es hogy mutatjak meg az iskolak elott a legujabb autoikat egyesek, ott a legtobb nezo, mindegy, hogy egymas feje tetejere allnak, kapuba , jardara, ablakba.Amugy itt a varosban nehany periferian levo teruletet kiveve nincs szukseg tomegkozlekedesre , csak egymast kerulgetnek a buszok.

 • User
  Dátum: 2022. május 18., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ez a program sikertörténetként van elkönyvelve, mert “naponta átlagosan mintegy 140 gyerek sétál reggel az iskolába, de olyan nap is volt, amikor kétszázan gyalogoltak.” ez hány százaléka a gyerekeknek és hány gyereket visznek autóval? Szerintem ez a 140-200 gyerek még messzemenöen kevés, kb, 10-20%.
  Ha én a munkahelyemen naponta 10-80% -osan teljesitek, akkor bizony nem dicsérnetet kapok, hanem egyszerüen kirúgnak, jobb esetben figyelmeztetnek, fizetést vonnak le, stb.

  • User
   Dátum: 2022. május 18., 18:44
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Szerintem az bőven siker, hogy naponta 150 diák nem autóval megy. Valószínűleg ezek egy része eddig se úgy ment, de így mindenképpen nyugodtabb a szülő.

 • User
  Dátum: 2022. május 18., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Akik meg amugy is gyalog mennenek azok mennek. Ha egy luxusbejemvevel hordoznak suliba, meg a tanarok is maskepp beszelnek es bannak az ilyen gyerekekkel. A szegeny gyereket meg jol lehuzzak ellenben amikor csak lehet

 • User
  Dátum: 2022. május 19., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: 2

  nem értem a logikádat, ha eddig is gyalog járt akkor mitől lesz nyugodtabb a szülő? aki eddig is kocsival járt, ezután is azzal viszik, vagy ha a legközelebbi indulópontig kocsival viszik, azzal mivel jobb? vagy kicsivel előtte kiszáll, hogy ne lássák meg, ilyen is van. ez is olyan, mintha a patak forrásától kimerítnék egy vödör vizet, majd ahová belefolyik ott meg beleönteném. ami értelmetlen, de pénzt kapok érte, mások szerint ez hasznos. kérdezem, van értelme?

  • User
   Dátum: 2022. május 19., 19:00
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ha nem érted, nem az én hibám. Nyugodtabb, mert pl. az átjárókon szervezetten mennek át. Nem mástól, az autósoktól kell félteni a gyerekeket. De felőlem szidja csak ezt és hordja autóval a gyerekét. Itt senki semminek nem tud örvendeni csak kritizálni tud mindent.

 • User
  Dátum: 2022. május 19., 15:16
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Van egy roman mondas amelyik igy szol, “mersul pe jos, face piciorul frumos” es ebben van valami igazsag. Ha az ember 10-15 percet gyalogol, akkor a verkeringes, az agy oxigen ellatasa, az anyagcsere felgyorsul, talan egy orvos is el kellene mondja a gyaloglasnak a pozitiv hatasait az iskolakban, mediaban, a szulo jobban osztokelje a csemetejet a gyaloglasra, egy egeszsegesebb eletmodra.

 • User
  Dátum: 2022. május 20., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szerintem egy olyan gyerek sincs a labbuszosok kozott, aki azelott autoval jart volna, csak annyi a kulonbseg, hogy nem szetszorva, hanem kozossegben mennek iskolaba.

 • User
  Dátum: 2022. május 20., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 1

  hát ez nem valami észszerű válasz! amíg eljutnak az iskolások az indulópontokig, megannyi átjárón vagy átjáró nélküli szakaszon kell átkelniük teljesen egyedül. a forgalmasabb részeken, az iskolák közelében is amúgy is rendőri irányítás szabályozza mikor kelhet át vagy szemafor. de mi van iskola után? teljesen egyedül kell hazajutniuk ugyanezen az útvonalon, de ez már megy maguktól is. igaz van aki reggel egy cukorkáért a legutolsó gyűjtőpontnál kiszáll és gyalog megy, délután meg kocsival veszik el az iskola elől. délután egyedül, már nem aggódik az a szülő? abból a ráköltött pénzből hasznosabban, mondjuk elmenni kirándulni, a gyerekeknek nem jobb lenne? tán ti is kaptok a pénzből, hogy így népszerűsíted? de minden hülyeséget támogatnak, mint a tegnapi focidrukkereknek egy egész vonatszerelvényt béreltek