Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Küszöbön a Reflex5 második felvonása

Küszöbön a Reflex5 második felvonása Kovászna megye

Mindössze egy hét van a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház által szervezett Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadásának második felvonásáig, de a jegyeket már be lehet szerezni az előadásokra.

A május 21–26. között zajló második modul előadásai többnyire társadalmi kérdéseket járnak körül, de ezek ellenpontjaként egy olyan produkciót is láthatnak az érdeklődők, mely az ember és a természet viszonyának legmélyebb, legősibb gyökereit kutatja.

Az Ultima Vez nevű világhírű belga tánctársulat, Magyarország egyik legelismertebb színháza, a Katona József Színház (két meghatározó jelentőségű előadással), Erdélyből pedig a nemzetközi trendekre ugyancsak odafigyelő, progresszív színházi nyelvet képviselő Kolozsvári Állami Magyar Színház a meghívottak, mely színházak produkciói mellett a sepsiszentgyörgyi társulatok legreprezentatívabb előadásai, koncertek, közönségtalálkozók és éjszakába nyúló Dj-partik is várják az érdeklődőket, amint a Reflex Fesztiválok esetében már megszokhatta a közönség.

Az Ultima Vez nevű világhírű tánctársulat Traces című előadása „a benyomások és ösztönök drámája”

A Brüsszelből érkező Ultima Vez nevű világhírű tánctársulat Traces című előadása „a benyomások és ösztönök drámája, az energia és intenzitás játéka”. A társulat vezetője Wim Vandekeybus koreográfus, táncos, filmrendező és fotós, aki alkotótársaival együtt a természet olyan nyomainak a felkutatására vállalkozik ebben az előadásban, amelyeket a testünk már régen elfelejtett vagy elnyomott magában.

A budapesti Katona József Színház Székely Kriszta által rendezett Hedda Gabler című előadása a nő társadalmi szerepeit és belső vívódásait próbálja körüljárni a kortárs színház eszközeivel.

A budapesti Katona József Színház Székely Kriszta által rendezett Hedda Gabler című előadását hozza el Sepsiszentgyörgyre

Az idei ötödik Reflex Fesztivál nemcsak abban különbözik a korábbiaktól, hogy több modulban szervezik, hanem például abban is, hogy egy korábban már látott, nagy szakmai és közönségsikernek örvendő produkció újra műsorra kerülhet a fesztiválon. Ilyen darab a budapesti Katona József Színház, a FÜGE, MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében létrejött az Egy őrült naplója című produkció, Keresztes Tamás megrázó erejű egyéni előadása (címlapfotó).

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye nyomán készült a Kolozsvári Állami Magyar Színház azonos című előadása Bocsárdi László rendezésében, mely éles hangú társadalombírálat. A Rokonokban a kolozsvári színház olyan neves színészei lépnek fel, mint Viola Gábor, Bács Miklós, Bíró József vagy a sepsiszentgyörgyi származású Györgyjakab Enikő.

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye nyomán készült a Kolozsvári Állami Magyar Színház azonos című előadása Bocsárdi László rendezésében

Amint a korábbi fesztiválok és a Reflex5 első modulja esetében is történt, a Tamási Áron Színház társulatának egyik fontosabb saját produkciója, és más sepsiszentgyörgyi társulatok által benevezett előadások is megmérettetnek a rendezvény keretében.

A Tamási Áron Színház Radu Afrim legújabb rendezését mutatja be a fesztiválon, mely Pass Andrea Napraforgó című darabja nyomán készül. Az előadás – aminek bemutatóját május 14-ére tervezi a színház –, visszaélésektől, bántalmazásoktól terhes családtörténeteket mutat be, melyekben magányos, elveszett gyerekek és felnőttek keresik a jobb élet lehetőségét.

Madách klasszikus drámai költeményéből, Az ember tragédiájából készült a Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadása, mely ugyancsak műsorra kerül a fesztiválon.

Az Andrei Mureşanu Színház Yann Verburgh La Ronde című darabját játssza a fesztiválon, mely a rendező szerint „egy politikai és intim manifesztum a szexualitásról.”

Mindezek mellett a Cimborák Bábszínház Feketeország című produkcióját is láthatja a fesztivál közönsége. Szent György története elsősorban a gyermekeket célozza, de a felnőttek számára is iránymutató egyetemes emberi értékeket közvetít.

Hirdetés
Hirdetés

Természetesen a zenei események sem maradhatnak ki a Reflex5 májusi moduljából: a Vas/Bukowski/Szmańda Trió nevű kísérleti formáció koncertje mellett ezúttal is éjszakába nyúló partik zárják a napi eseményeket, melyeken helyi és meghívott Dj-k zenéjére lehet bulizni.

Jegyárusítás

Már május 8-ától megkezdődött a jegyárusítás a Reflex5 második moduljának előadásaira a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon. A Traces és a Hedda Gabler című előadásokra 75, a Rokonok és az Egy őrült naplója című előadásokra 65, a Napraforgó és Tragédia című előadásokra pedig 35 lejbe kerül egy jegy, akárcsak a Vas/Bukowski/Szmańda Trió koncertjére. A Feketeország című bábelőadásra a jegyek ára 20 lej. Az Andrei Mureşanu Színház La Ronde című előadására az eventim.ro oldalon lehet jegyeket vásárolni, és 40 lejbe kerül egy jegy. A színház szakmai jegyeket is fenntart minden előadásra, melyeket a színház titkárságán lehet igényelni május 8–12. között (telefon: 0728.083.333).

Amint a Reflex5 első modulja esetében is történt, a kistermi produkciókat többször is műsorra tűzték a szervezők, hogy lehetőleg minden érdeklődő meg tudja tekinteni ezeket.

Fotók: Tamási Áron Színház

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük