Felhívás!

Kürtős-orgia a hétvégén

Kürtős-orgia a hétvégén Kovászna megye

Az Édes ízek fesztiváljának főszereplője „ikonikus termék” és Székelyföld legjobb „exportcikke” – így jellemezte tegnap Tóth-Birtan Csaba a kürtőskalácsot egy sajtótájékoztatón, amelyen a zsűrit is bemutatták.

Farkas Ferenc már harmadik éve a bíráló bizottság elnöke, elmondása szerint folyamatosan csiszolják a pontozási rendszert. Nagyon finom döntenek majd a kalácsok legjobbika javára.

A zsűriben Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió tulajdonosa és Szász Elemér székelyudvarhelyi-gasztrobloger, új tagként vesz részt Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség tulajdonosa, illetve Kabai János, a marosvásárhelyi Eldi pékség termelési igazgatója. Tiszteletbeli tag András Tünde, a budapesti Kürtős-fesztivál főszervezője.

Sepsiszentgyörgy legrégebbi, idén 23 éves kürtőskészítő vállalkozásának alapítója Dézsi Márta, akinek a csapata süti majd meg szombaton 40 kiló lisztből a Kárpát-medence 2 méter hosszú, félméteres átmérőjű kalácsát.

Hogy világszerte milyen messzeségekben sütik a mi specialitásunkat, arról tanúskodik a Kürtős-grill vállalkozás tulajdonosa, Fehér Béla, akitől már Izraelbe, Ausztráliába, Japánba, Kanadába, Portugáliába is rendeltek kürtőssütő szerkezeteket, noha a szállítási költség sok esetben meghaladja a sütő árát.

A végleges program elérhető már a kurtosfeszt.ro oldalon, a hivatalos megnyitó pénteken délután 18 órakor lesz, azt megelőzően a több mint száztagú szentegyházi Gyermekfilharmónia is fellép, míg a rendezvényt Vikidál Gyula és Homonyik Sándor jubileumi koncertje zárja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.