Felhívás!

Külföldre utazók, figyelem!

Külföldre utazók, figyelem! Kovászna megye

Indulás előtt legkevesebb két héttel kell beadatni azokat az oltásokat, amelyek a különböző egzotikus országokban terjedő betegségek ellen védenek, összesen 11–12-féle vakcina van, ezek közül néhány kötelező: a sárgaláz, valamint a hepatitis A és B elleni oltás.

A többi oltás beadatása csak ajánlott, viszont szakértők szerint komoly kockázatot jelenthet az elmulasztásuk. Azok, akik egzotikus országba indulnak nyaralni, egyre gyakrabban kérnek oltást, a kötelezőek mellé is.
– A kontinentális éghajlattól eltérő klíma, az egyedi környezet számos fertőzésnek és betegségnek teremt melegágyat, ezért javasolt a különböző oltások beadatása – mondta dr. Sántha Ferenc járványügyi szakember. – A legveszélyesebb és leggyakrabban előforduló betegségek: a moszkitók által terjesztett , a nem megfelelő higiénés viszonyokból adódó hastífusz és hepatitis A, de érdemes beoltatnunk magunkat más betegségek ellen is.
A legkedveltebb nyaralási célpontok Olaszország, Görögország, Horvátország, Tunézia és Egyiptom, ezek közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolni kell.
Dr. Sántha Ferenc, a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóságnak alárendelt járványügyi osztály vezetője elmondta: a megyében nem lehet hozzájutni ilyen típusú oltóanyagokhoz, viszont mindenkit, aki érdeklődik, elirányítanak a megfelelő központba. Az országosan jegyzett központok, kórházak monitorizálják, hogy hány oltóanyagra van szükség, és ennek megfelelően szerzik be, osztják szét ezeket.
–Mindenképpen javasolt megkapni az oltásokat, a kötelezőn túl a javasoltakat is, és indulás előtt legalább egy hónappal kell beoltatni magunkat – ajánlja dr. Hentea Liviu, a Brassó megyei járványtani intézet epidemiológusa.
Háromszékhez ez a legközelebbi központ, ahol bármilyen oltás beszerezhető az utazásokhoz. A szakember kiemelte, az egzotikus országokban olyan betegségek terjedhetnek, melyekre szervezetünk nem készült fel, oltással viszont megelőzhetőek. Afrika országaiban például gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. Olyan országokban, ahol könnyen szennyeződhet az ivóvíz, akár járványok is kitörhetnek. Ugyanakkor az is fontos, hogy amennyiben hazaérkezés után – az oltások ellenére is – rosszullétet, más közérzetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel bizonyos betegségek lappangási ideje hosszú, és később manifesztálódik a betegség.
A különböző oltóanyagok ára 50 és 500 lej között változik, van olyan oltás, amelyet ismételni kell, a legtöbb általában több évre, a hepatitis B elleni oltás pedig életre szóló védettséget biztosít.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.