A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Külföldre utazók, figyelem!

Külföldre utazók, figyelem! Kovászna megye

Indulás előtt legkevesebb két héttel kell beadatni azokat az oltásokat, amelyek a különböző egzotikus országokban terjedő betegségek ellen védenek, összesen 11–12-féle vakcina van, ezek közül néhány kötelező: a sárgaláz, valamint a hepatitis A és B elleni oltás.

A többi oltás beadatása csak ajánlott, viszont szakértők szerint komoly kockázatot jelenthet az elmulasztásuk. Azok, akik egzotikus országba indulnak nyaralni, egyre gyakrabban kérnek oltást, a kötelezőek mellé is.
– A kontinentális éghajlattól eltérő klíma, az egyedi környezet számos fertőzésnek és betegségnek teremt melegágyat, ezért javasolt a különböző oltások beadatása – mondta dr. Sántha Ferenc járványügyi szakember. – A legveszélyesebb és leggyakrabban előforduló betegségek: a moszkitók által terjesztett , a nem megfelelő higiénés viszonyokból adódó hastífusz és hepatitis A, de érdemes beoltatnunk magunkat más betegségek ellen is.
A legkedveltebb nyaralási célpontok Olaszország, Görögország, Horvátország, Tunézia és Egyiptom, ezek közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolni kell.
Dr. Sántha Ferenc, a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóságnak alárendelt járványügyi osztály vezetője elmondta: a megyében nem lehet hozzájutni ilyen típusú oltóanyagokhoz, viszont mindenkit, aki érdeklődik, elirányítanak a megfelelő központba. Az országosan jegyzett központok, kórházak monitorizálják, hogy hány oltóanyagra van szükség, és ennek megfelelően szerzik be, osztják szét ezeket.
–Mindenképpen javasolt megkapni az oltásokat, a kötelezőn túl a javasoltakat is, és indulás előtt legalább egy hónappal kell beoltatni magunkat – ajánlja dr. Hentea Liviu, a Brassó megyei járványtani intézet epidemiológusa.
Háromszékhez ez a legközelebbi központ, ahol bármilyen oltás beszerezhető az utazásokhoz. A szakember kiemelte, az egzotikus országokban olyan betegségek terjedhetnek, melyekre szervezetünk nem készült fel, oltással viszont megelőzhetőek. Afrika országaiban például gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. Olyan országokban, ahol könnyen szennyeződhet az ivóvíz, akár járványok is kitörhetnek. Ugyanakkor az is fontos, hogy amennyiben hazaérkezés után – az oltások ellenére is – rosszullétet, más közérzetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel bizonyos betegségek lappangási ideje hosszú, és később manifesztálódik a betegség.
A különböző oltóanyagok ára 50 és 500 lej között változik, van olyan oltás, amelyet ismételni kell, a legtöbb általában több évre, a hepatitis B elleni oltás pedig életre szóló védettséget biztosít.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.