Felhívás!

Kulcsszavak: higgadtság, együttműködés, bizalom

Kulcsszavak: higgadtság, együttműködés, bizalom Kovászna megye

Az a legfontosabb cél, hogy eloszlassuk az emberek félelmeit, és visszaállítsuk a bizalmat, mert ezután is rászorulunk a szakellátásra és szakszemélyzetre – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kedd esti videó-sajtótájékoztatóján a megyei sürgősségi kórházban kialakult helyzet (halmozott koronavírus-fertőzés esetek a szülészeti-nőgyógyászati osztályon) kapcsán.

Mint azt már említettük, a tanácselnök Antal Árpád szentgyörgyi polgármesterrel és András-Nagy Róbert kórházigazgatóval a prefektus felé több kérést is megfogalmazott, ebben a helyzetben ugyanis, mint a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnökének, csak a kormánymegbízottnak van teljes jogköre eljárni, és a járványhelyzettel kapcsolatban informálni: kérték, rendelje el az elmúlt hetekben a nőgyógyászati és neonatológiai osztályokon a személyzettel kapcsolatba kerülő páciensek tesztelését is, de tájékoztassák is őket megfelelően a további követendő, várható lépésekről.

A megyei tanács kiutalt kétmillió lejt a kórháznak, amelyet civil szervezetek adományai is kiegészítenek, ezt az összeget újabb lélegeztetőgépek és egy ún. PCR-készülék, vagyis azonnali koronavírus-tesztelést lehetővé tevő berendezés vásárlására fordítják. András-Nagy Róbert kórházigazgató a múlt héten már begyűjtötte az árajánlatokat erre a gépre, és megtekintette azt az ingatlant, amelyben elhelyezik a berendezést, valamint a mellette működő laboratóriumot.

– Azon vagyunk, hogy a kórház működése, ellátottsága megfelelő legyen, hogy az egészségügyi személyzet arra koncentrálhasson, ami a feladata: a gyógyításra – mondta Tamás Sándor, aki azt is kiemelte, „az elszabadult indulatok nem tesznek jót a rendszernek”, az emberek részéről higgadtságra és az állami és önkormányzati hatóságokkal való együttműködésre van szükség. Olyan körülmények közepette, hogy a koronavírusnak nincs ellenszere, és az eddigi járványoknál sokkal gyorsabban terjed, „az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk”, fogalmazott a tanácselnök.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser lapunk kérdésére elmondta, amikor lezárul a vizsgálat a kórház koronavírus-fertőzés által érintett osztályain, illetve a betegek körében is megvannak a tesztelések komplett eredményei, arról azonnal értesítik majd a sajtót.

A kórház jelenlegi felszereltségére vonatkozóan megtudtuk: ha a járványhelyzet súlyosra fordulna, az intenzív ellátásra szoruló betegek számára 15 ágy áll rendelkezésre az intenzív terápiás részlegen, illetve a műtött betegek posztoperációs ellátására fenntartott 5 ágy is ideszámolható, de ha ennél többre lenne szükség, azt is megoldják a kórházon belül. Pillanatnyilag 15 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, a betegek gyógyításában pedig a Matei Balș Járványtani Intézet által ajánlott protokollt követik – tájékoztatott a kórház menedzsere.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások