Felhívás!

Közösen kell fejleszteni!

Közösen kell fejleszteni! Kovászna megye

Nem világos, hogy meggyőződésből vagy jólneveltségből tették-e, de agyba-főbe dicsérték a székelyeket a brassóiak. George Scripcaru, Brassó polgármestere és Adrian-Ioan Veştea, a Brassó megyei tanács elnöke hétvégén a kürtőskalács-fesztivál vendégei voltak.
George Scripcaru azt mondta: nem most alakított ki jó kapcsolatot a székelyföldiekkel (a barcasági csángó származású polgármester még véletlenül sem teszi idézőjelbe a Székelyföldet).
– Én ezt már hosszú ideje tudom: ha azt akarod, hogy valaki tisztességesen megjavítsa a fűtésrendszeredet, kimeszelje a szobádat, vagy rendbe tegye a fürdőszobádat úgy, hogy közben ne tűnjön el a házadból semmi, akkor székely mestert kell hívni – indított a polgármester.
Hozzátette: a maga részéről példaértékűnek tekinti, ahogyan a székelyek ügyelnek a hagyományaikra, és úgy véli, az ilyen terméket, mint a kürtőskalácsot, nem csak Székelyföldön, hanem Románia szinten is promoválni kellene, mi több, Romániának kellene külföldön is népszerűsíteni, hisz „utóvégre egy romániai tradicionális termékről van szó”. Azt mondja: minden eszköz jó, ami turistát hoz, és ez a régió közös érdeke, teljesen mindegy, hogy sört akar-e inni a Brassói Octoberfesten, dinoszauruszt akar-e nézni Barcarozsnyón, vagy gulyást és kürtőskalácsot akar enni Székelyföldön – csak jöjjön, mert „most már valahogy elkészül az a reptér”.
Adrian Veştea, aki Barcarozsnyó polgármesteréből lett megyetanácselnök (nem mellékesen 12 év alatt 15 ezerről 450 ezerre emelte a városi turistaforgalmat) még nagyobb lehetőséget lát a kürtőskalácsban is, a reptérben is.
– Én mindenkit Sepsiszentgyörgyre irányítok, aki valami finom édességet akar enni, hiszen ilyen kürtöst nem sütnek sehol máshol, arról nem is beszélve, hogy az ilyen akcióknak identitásmegőrző szerepük is van. Fontos az, hogy megértsük, a régión belül támogatni kell egymás kezdeményezését, hiszen az midnyájunkat előre visz. Ezért is külön öröm számomra, hogy a repülőtér befejezését is támogatják a Kovászna megyeiek, azt gondolom, ez egy lehetőség arra, hogy a turizmus ugrásszerűen fejlődjön az egész régióban – mondta Veştea.
Úgy véli, jóllehet Brassóban nincs autósztráda, és a vidombáki repülőtér „nem szerepel a kabinet által kiemelten támogatott objektumok között” (értsd: a kormány egyetlen vasat sem adott – szerk.), idén először fordul elő, hogy „a hegy lekörözi a tengert”, azaz Brassóban több lesz a turista, mint a tengerparton. Ebben a régióban nem négy-öt, hanem 12 hónapig lehet turistát fogadni, csak dolgozni kell. Hozzátette: a reptéren még az utasterminálnak és a guruló­utak­nak kell elkészülniük, már toborozzák és képezik a légi irányítószemélyzetet, a meteorológusokat és más szakembereket. Fel kell készülni arra, hogy – ha csak valami katasztrófa közbe nem jön – 2020-ban leszáll az első repülőgép a brassó-vidombáki nemzetközi repülőtérre – szögezte le a Brassó megyei tanács elnöke. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.