Felhívás!

Közös érdek a jó eredmény

Közös érdek a jó eredmény Kovászna megye

Megszámláltatni hamarosan megszámláltatunk, de hogyan találtatunk? Ebben a témakörben tartott lakossági fórumnak is nevezhető találkozót kedden Tamás Sándor megyetanácselnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Benedek-Huszár János baróti polgármester Baróton a Tortoma Önképzőkör keretében.

Demeter Zoltán meghívottjai rendre arról beszéltek a hallgatóságnak, hogy miért is kell komolyan vennünk a márciusban kezdődő népszámlálást, miért fontos az, hogy részt vegyünk az áprilisi magyarországi választáson, de szóba kerültek olyan napirendi témák is, mint a Háromszéken áthaladó autópálya ügye vagy Barót és környékének fejlesztési lehetőségei, illetve a térség lemaradásának okait is boncolgatták.

A népszámlálással kapcsolatban Tamás Sándor kifejtette, annak lélektani és gyakorlati oldala is van: fennáll a veszélye, hogy a történelem során először az erdélyi magyarság száma az egymilliós lélektani határ alá csökken, de településfejlesztési gondok is adódhatnak abból, ha híjával találtatunk. Az a kérdés, hogy magyarnak vagy székelynek valljuk-e magunkat, szerinte megoldódott, lévén, hogy a székely nemzetiséget a magyar részeként könyvelik el. Antal Árpád erre a kérdésre úgy felelt, hogy ő egészen biztosan magyarnak fogja vallani magát: attól még székely marad, ám most a népszámlálásnál az érdek, hogy az erdélyi magyarság minél nagyobb létszámban találtasson.

Benedek-Huszár polgármester az erdélyi magyarok létszámának 1990-től való folyamatos csökkenésére reflektált, azt mondta, azóta Barót térségében 3000 emberrel vagyunk kevesebben. Mint hangsúlyozta, a népszámlálás azért fontos, mert megszerzett anyanyelvi jogokat veszíthetünk el, ha a magyarok aránya 20% alá csökken egy településen, és ez a veszély különösen a szórványban áll fenn. Tehát oda kell figyelnünk a népszavazásra, akár segítséget is kérhetünk, amennyiben szükséges – hangoztatták.

Egyhangúlag foglaltak állást a magyarországi választásokkal kapcsolatban is. Mint mondták, figyelmen kívül kell hagyni azokat a hangokat, melyek megkérdőjelezik szavazási jogosultságunkat, mert minket az elmúlt 1020 évnyi együttélés jogosít fel a szavazáson való részvételre, de a 2010 óta tartó, szinte mondhatni „második kicsi magyar világ is”, melyet egyértelműen a Fidesz–KDNP-kormánynak köszönhetünk. Ez esetben is elhangzott, hogy akár adott helyszíneken is segítséget fognak nyújtani a szavazásban, s ehhez az önkormányzatok is hozzájárulnak azért, hogy minden mindenki számára érthető legyen. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 24., 1:18
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Miért van az, hogy Jánoska minden héten szerepel az újságban?
  Csökken a lakosság, mert a sok fiatal mivel nem tartozik a haveri brancsba, kénytelen ott is külföldre menni.

 • User
  Dátum: 2022. február 25., 13:14
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Olyan lehetőség van-e a népszámláláskor, hogy valakik székely-magyar-nak vallják magukat? Mert, hogy magyarok vagyunk, az biztos, de hogy székelyek is vagyunk, az még biztosabb! S hogyan akarnak Önök Székelyföldnek autonómiát szerezni, ha ennek a régiónak nem lesznek székely lakói csak magyarok? Legyen egységesen székely-magyar, s akkor minden rendben! Minden ember, aki csak magyarnak vallja magát, az már nem székely! Uraim, Önök vannak közel a törvényhozás berkeihez, s kéne tudják, hogy valami nagyon sántít ebben a népszámlálási törvényben!