Hirdetés
Hirdetés

Közmunkára „ítélve”

Törvény szabályozza, hogy a ki nem fizetett bírságokat miként lehet közmunkával behajtani, de szép számban akadnak olyanok, akik a jogszabályra rá sem bagóznak, illetve akadnak olyanok is, akik a törvény adta kiskapukat kihasználva orvosi igazolással bújnak ki a közmunka alól.

Bíró László sepsiszentgyörgyi városgazda szerint a bírságok közmunkával való behajtására vonatkozó törvény nincs jól kidolgozva, mert azok, akik nem fizetnek, és akiktől nincs, amit lefoglalni a végrehajtóknak, nem hatódnak meg a felszólításoktól.

– Civil perek után megkapjuk a törvényszéki végzéseket, de nem tudjuk munkába állítani az adósokat, csak akkor, ha önszántukból jönnek dolgozni. Ez persze nem történik meg, így kérjük a rendőrséget, hogy hozzák be őket, de az elmúlt évek során ilyenre még nem volt példa, senkit nem kísértek be közmunkára. Havonta többtucat ilyen végzés érkezik a hivatalhoz, és ezeknek a 10%-át sem sikerül ledolgoztatni. Az ügyészségi döntéseknél (bűnügyi perek után) viszont ügyészi utasításra bekísérik az elítélt személyt, és az ledolgozza adósságát a közösség felé – magyarázta Bíró.

Hirdetés
Hirdetés

Máthé László, a Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője úgy látja, hogy a törvényben túl sok a kiskapu, ezt használják ki többen.

– Egy év alatt napi 2 órában kell ledolgozni a kirótt büntetést – részletezte Máthé. – Azonban többen orvosi igazolásokkal bújnak ki a felelősség alól. Amikor lejár a periódus, mi jelentjük, hogy sikerült-e ledolgoztatni az órákat. A bűnügyi eseteknél átláthatóbb a rendszer, ott a felügyelőtisztek bekísérik az egyént, a rendőrség követi és számon kéri a ledolgozott időt. A bírságok esetében is akadozik a rendszer, az adós rá se ránt kötelességére, az adósság pedig egyre gyűl.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 22., 9:12
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Itt zömében ismét cigányokról van szó, akik mint köztudott másképp sem szaggatják el a hámot. A birságokat pedig hiába róják ki mert az teljesen hidegen hagyja öket,mert tudják,hogy úgy sem lehet rajtuk behajtani.