Felhívás!

Közepes nehézségű volt a román írásbeli

A hétfőn megkezdődött érettségi román nyelvi írásbelije után a Székely Mikó Kollégium román szakos tanárát, Kiss Máriát faggattuk arról, a diákoknak milyennek tűntek a tételek, illetve az ő véleménye szerint azok megfeleltek-e a korábban ismertetett elvárásoknak, a mintateszteknek.

Ion Luca Caragiale életéről szóló irodalmi szövegrészlet tette próbára a végzősök szövegértelmezési képességeit, az első tétel második pontjaként érvelő szöveget kellett szerkeszteniük arról, megnehezíthetik-e az élet adta megpróbáltatások a családdal szembeni kötelezettségek teljesítését. A második tétel egy avantgarde Ion Vinea-vers elemzése volt, míg a harmadik pontnál egy ismert (de pontosan meg nem határozott) novella sajátosságait kellett kidomborítaniuk.

– Úgy gondolom, jó eredmények fognak születni, de az első tételnél voltak buktatók, mert az „îndeletnicire” szót nem ismerték a diákok (tkp. román anyanyelvűek sem ismerik, mert nem része az aktív szókincsnek – szerk.), így nem tudták a szövegben beazonosítani a helyes feleletet is tartalmazó szövegrészt – mondta a tanárnő. – A B pontnál tudtak érvelő szöveget szerkeszteni, bár tapasztalati hátterük nem segítette őket, mert a mi kultúránkban nem a gyermeknek kell a családját segítenie. De tudtak olvasmányaik alapján példát adni, így itt nem voltak különösebb nehézségek. A Ion Vinea modern verséhez hasonló példa nem volt a mintatételekben, ismeretlen volt a diákok számára a vers hangulata, bár az avantgarde irodalmat átfutottuk, de a két világháború közötti avantgarde irodalmat kivették a kötelező anyagból. Tudták viszont elemezni a témát, motívumokat, költői képeket. Végül a harmadik tételnek mindenki örült, a próza a magyar tagozatnak könnyebb, mint bármelyik más műfaj – kommentálta Kiss Mária a román tételeket. Ma a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (matematikából vagy történelemből) írnak dolgozatot az érettségin. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.