Felhívás!

Közelebb a természethez

Közelebb a természethez Kovászna megye

A Covalpin Turisztikai és ökológiai egyesület nagylélegzetű projektjéhez keres önkénteseket. Tiberiu Andrei Poștoacă, az egyesület alapítója és vezetője látta, hogy mennyi sportolni vágyó, természetszerető ember teker vagy szalad az aszfaltutakon, számukra kíván nagyon jó alternatívákat kínálni, a projekt kezdeti fázisában Sugásfürdőn és környékén, illetve a Baróti-hegységben található hegyi ösvényeken.

– Örvendetes, hogy ennyi sportember van közöttünk, de a közutak választása nem a legjobb alternatíva – mondja. Annyi látványos, szép kilátással rendelkező hegyi ösvényünk van, csak nem ismerik őket, vagy félnek tőlük, mert esetleg hézagosan vannak kijelölve. Az erdőirtások is közrejátszanak ebben, helyenként pedig a nehézgépjárművek magát az ösvényt teszik tönkre. No, és még ott vannak a juhászkutyák is… Az egyesület kezdetben 10 turisztikai útvonalat jelölt ki erre a célra, ezek Szentgyörgytől indulnak és a várost Sugásfürdővel, a Natura 2000-es természetvédelmi területekkel, illetve a Baróti-hegyekkel kötik össze. Megtisztítják, majd pontosan felmérik őket, ha kell, újrafestik a jelzéseket, és kétnyelvű (vagy többnyelvű) tájékoztató táblákkal is ellátják, főleg azoknak szánt segítségül, akik nem idevalók.

– A munkálatok egy részén már túl vagyunk, a műholdas mérések nyomán a koordináták és az útvonalak leírásai már megvannak, ezekből a szintkülönbségeket, az egyes szakaszok hosszát, részidejét és az összidőt, a források és kilátópontok helyét meg lehet ismerni, de a potenciális veszélyeket vagy jeltelen (térerő nélküli vagy jelzetlen) szakaszokat is ismertettük. Szép tájfotókkal is akcióra serkentjük, illetve vonzani kívánjuk a természetbarátokat. Szeretnénk, ha ezek a leírások a sportolóknak és a turistáknak egyaránt hasznosak lennének. Az egyes ösvények még sportáganként is kiemelt ajánlással rendelkeznek majd. Mindezeket online is elérhetővé tennénk bárki számára. Az egyesület célja az aktív turizmus serkentése, és vezetője biztos benne, hogy ez egy sikeres projekt, mivel külföldön, de az ország más részeiben is már látta  működni. Reméli, hogy támogatást is nyer hozzá, mert hatalmas munkáról van szó.  

– Az egyesület honlapján (www.covalpin.ro) a héten közöljük annak az akciónak a pontos helyét, idejét, amelynek során egy-két ilyen útvonalat bejárunk, a szemetet összeszedjük. Minden jószándékú, segítőkész természetbarát munkás két kezére szükségünk van. Igazából ez a térség sok turizmusban érintett közintézménye, illetve a civilek közreműködésével kellene megvalósuljon, elválik majd, mennyire vonhatók be – mondta Poștoacă Andris.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.