Felhívás!

Kovászna megye az élen

Kovászna megye az élen Kovászna megye

Hosszú és rögös folyamat volt a sikerig elvezetni a StartUp Now uniós pályázati program jelentkezőit, de a Kovászna megyei nagy sikerráta elégtételt jelent a programot lebonyolító megyei tanácsnak, amely a Loop Operations Kft.-vel és a jászvárosi Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel (APEC) partnerségben 2018 januárjától kezdve három évig dolgozott a vállalkozók képzésén, mentorálásán és monitorizálásán.

A Központi Fejlesztési Régióban eredetileg 40 cégnek kellett volna a 40 ezer eurós támogatásból elindulnia, végül 38-an értek el addig a pontig, miután a vállalkozói képzést 397 személy végezte el. Az APEC-et képviselő Lazar Gabriel értékelte, hogy megyénkben 98%-ban sikerült megvalósítani a pályázat eredeti célkitűzéseit, miközben más megyékben általában maximum 70%-ig jutottak, továbbá, hogy a vállalkozások többsége hosszú távon is fenntartható. A bürokrácia nagy mumusnak bizonyult a kezdő vállalkozóknak, és menet közben is számos kihívást jelentett, főleg a gyengébb román nyelvtudással rendelkezőknek: megyénkben 23 cég létesült, Brassó megyében 6, Maros megyében 3, Szeben és Fehér megyékben 2–2, 1 a szomszédban, Hargitában. Pozitív a mérleg a megteremtett munkahelyek számát illetően is, a tervezett 80 helyett 87 lett. További statisztikával Tóth Szabolcs projektmenedzser szolgált: a 38 cégből, amelyik lehívta a támogatást, 3 esetében az utolsó részlet elmaradt, mert objektív okok miatt nem tudták megvalósítani az üzleti forgalmat.

Új vállalkozások indultak a wellness, belgyógyászat, turizmus, vendéglátás, kereskedelem, oktatás, kreatív iparágak területén, de van a cégek között fafeldolgozó, sportvállalkozó is. Kivételesnek mondható a vállalkozók között két négyfalusi fiatal, akik még a középiskola padjaiban végezték a képzést, és érettségi előtt írták alá a szerződést. Nagy sikertörténet a kézdivásárhelyi Kovács házaspáré, akik sikerrel szerveznek hőlégballonos emelkedéseket, bár akadtak olyanok, akik szkeptikusok voltak e tekintetben. Az erdővidéki Emlékgyárt működtető fiatalok – Deák András és Szőcs Szilárd – a zárókonferencián is felszólaltak. Eredetileg rendezvényfotózásban gondolkodtak, de kényszerből dokumentumfilmeket is bevállaltak, és büszkék arra, hogy Erdővidék 101 arca című portréfilm-sorozatuk egyik része (a 102 éves Juliska néni története) a budapesti Kulturális Filmes Fesztiválján első díjat nyert.

Bálint László, aki a megyében egyetlenként magán teniszklubot működtet, elmondta, kétszeresen is nyertesnek érzi magát, egyrészt, mert hozzájutott a támogatáshoz, másrészt mert a járványhelyzetben sem kellett felfüggesztenie tevékenységét. A vásárolt felszerelésekkel sokkal hatékonyabbá vált, de esztétikailag is javára változott a cég. Még további pályázati lehetőséget is keres a fejlesztéshez, teniszpályái lefedéséhez.

Jakab Barna alelnök szerint mindezen sikerek a megyei tanácsot is arra ösztökélik, hogy további uniós pályázatok lebonyolítását is felvállalják. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. január 18., 10:37
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Elismerésem a program lebonyolítóinak, a sikeresen vállalkozóknak! 🙂 Sok-sok hasonló programra lenne szükség térségünkben. Minden évben lehetne egy-egy hasonló projektet lebonyolítani. Megmaradásunk csak akkor kivitelezhető, ha gazdaságilag folyamatosan erősödünk, addig amíg képesek leszünk a saját lábainkon megállni, minden külsősegítség nélkül!