A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kötelező tantárgy az informatika

Tavalytól kötelező a heti egy informatikaóra az iskolákban, már ötödik osztálytól. A gyerekek információs technológiákat, de programozást is tanulnak. A tárgyból azonban tanárhiány van.

A kerettantervben 2017-ig az informatika csak opcionális tantárgyként szerepelt, bár sok diák akkor is választotta, közkedveltnek számított. Tavalytól azonban a heti egy informatikaóra is kötelező lett a cikluskezdő ötödik osztályokban, majd végig 8. osztályig. A minisztérium bevezette az úgynevezett TIC-et, ami információ- és kommunikációtechnológia, a gyakorlatban a tananyag fele számítógép-ismeret, a másik fele pedig programozás. A tantárgyat heti egy órában tanulják a diákok, a szaktanárok szerint indokolt volt bevezetni, mivel a 21. században elkerülhetetlen a számítógépek, programcsomagok, alkalmazások menetének megismerése.
A gond csak az, hogy ebből a tárgyból tanárhiány van, főleg vidéken. Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta: számos községben matematika- és fizikatanárok vállalták fel az oktatást. A városokban sikerült megoldani, ugyanis az iskolákban már voltak informatikatanárok, akik felső tagozaton tanítottak.

Ugyanakkor képzést is szerveztek, ezen Háromszékről 75 pedagógus vett részt, a jövőben pedig folytatják a szakmai és metodikai képzést. Az oktatási minisztérium szakemberei elsőként azokat képezték ki, akik felkészítik az informatikai szakképesítéssel rendelkező oktatókat. A tanfelügyelő szerint az informatikatanár-hiány fokozódni fog a jövőben, erre próbálnak kurzusokkal felkészülni, de diplomás tanárok is vizsgázhatnak egy-egy katedrára. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.