Felhívás!

Kormánysegélyt kérnek

Ráduly István prefektus e havi sajtótájékoztatóján a kommandói tűzesetre is kitért, annak egyes jó és rossz aspektusaira is rávilágított. Utóbbiból sajnos több volt.

Kommandó távolsága a többi településtől, valamint az út jelentette a két legnagyobb problémát a két óra alatt nyolc házra eszkalálódó hétvégi tűz esetében. A község felé vezető úton az azon a hétvégén zajló téli rally autói úgy száguldottak le- és felfele menet, hogy az veszélyt jelenthetett a többi közlekedő számára is, akiknek helyenként szinte a sáncba kellett húzódniuk – nehezményezte a kormányhivatalnok, aki a megyei rendőrség figyelmét is felhívja az elfogadhatatlan jelenségre, melyet a helyszínre igyekezvén tapasztalt.

Mint megtudtuk, a hivatal minden hajlék nélkül maradt család esetében felmérte, milyen javai vesztek oda, milyen lakófelületet használt (három leégett lakrész manzárdos volt), és milyen építőanyagokból alakították ki a lakrészeket, mindezt annak érdekében, hogy a teljes veszteséget fedező kormánysegélyt kérjenek a károsultaknak. Sajnos, csak egy ház volt biztosítva. Érkeznek viszont a segélyek, egy magyarországi alapítvány egymillió forintot ajánlott föl, számos egyház, civil szervezet is adományokkal segített.

Nyilván egy ekkora tűzesetben nem sok jó van, de mégis: az a szervezettség és szolidaritás, amiről az esemény kapcsán tanúságot tettek a falusfelek, a tűzoltók és az önkéntesek, kellemes meglepetés volt az elöljáró számára.

A további tűzesetek megelőzése végett a prefektus utasította a katasztrófavédelelem embereit és a helyi illetékeseket is, hogy tüzetesen ellenőrizzék a ma már elavultnak számító villanyhálózatot és a kéményeket is a település további, hasonló típusú házaiban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.