Felhívás!

Kongresszusra készül az MPP

Szombaton kerül sor a Magyar Polgári Párt Országos Tanácsának ülésére. A kongresszusnak Csíkszereda ad otthont, a napirenden a párt jövőjét meghatározó pontok szerepelnek.

Az országos tanácskozáson várhatóan szavazásra bocsátják, hogy az MPP választási koalícióban induljon az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) a júniusban esedékes helyhatósági választáson, és akár arról is döntés születhet, hogy a választások után a két párt fuzionáljon. A kongresszuson 21 küldött vesz részt Háromszékről, zömmel azok, akik nemrég szembehelyezkedtek Mezei János országos elnökkel, mi több, azonnali lemondását sürgették. Pethő István, aki korábban a két kongresszus között a pártot irányító Országos Választmány elnöke volt, és akit vitatható körülmények között váltottak le ebből a tisztségből, nem érti, „mitől lett ilyen sürgős” a két párt egyesítése.

– Amikor én a ciklus elején azt indítványoztam, hogy a Kovászna megyei tanácsban az MPP és az EMNP alkosson közös frakciót, maga Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke vétózta ezt meg. Ehhez képest most hirtelen mindenki egyesülni akar. A fenti eset is példázza, hogy nekem semmi bajom nincs a néppártosokkal, de a magam részéről észszerűbbnek tartanám, hogy a két párt működjön együtt a helyi választásokon, és ha a „próbaházasság” jól sikerült, azt követően kössük össze a sorsunkat – mondta el megkeresésünkre Pethő István.

Az egykori választmányi elnök azt mondja: „nem szívesen szavazna meg” egy olyan egyesülési dokumentumot, amelyben elvesz az MPP saját identitása. Kulcsár-Terza József, az MPP-nek az RMDSZ színeiben parlamenti mandátumhoz jutott képviselője nemrég szintén úgy fogalmazott: csak olyan egyezmény fogadható el, amelynek nyomán megmarad az MPP saját arcéle.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.