Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kongresszusra készül az EMNP

Választási szövetségre, majd a választások után fúzióra készül az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Magyar Polgári Párttal (MPP) – legalábbis erre adott megbízást a kongresszusi küldötteknek a háromszéki küldöttgyűlés. Mindehhez természetesen a másik fél hozzájárulása is szükséges.

 A mintegy ötventagú háromszéki küldöttgyűlés egyértelműen megerősítette azt az elképzelést, hogy a két jobboldali magyar pártnak előbb össze kell fognia a helyhatósági választásokon, utólag pedig egy pártban kell egyesíteniük erejüket – mondta el megkeresésünkre Bálint József. Az EMNP háromszéki elnöke hozzátette: a mandátum nem kötelező erejű.

Hirdetés
Hirdetés

– Elvileg semmi nem kötelezi a 17 tagú, EMNP-tisztségviselőkből és a megyei küldöttgyűlés tagjaiból álló küldötteket, hogy eszerint szavazzanak, de gyakorlatilag nem volt ellenvetés sem a választási együttműködés, sem a fúzió ellen – nyilatkozta Bálint József.

Érdeklődésünkre, hogy nincs-e „elkapkodva” a fúzió, hisz nem ismertek az egyesülés feltételei, amelyben gyakorlatilag mindkét párt megszűnik, és egy harmadik jön létre, annyira, hogy még az új párt nevét sem tudni, vezetői struktúrája sem világos, nem tudni, milyen ideológia mentén működik, és milyen viszonya lesz az RMDSZ-hez, Bálint azt mondta: a küldöttek „nagyrészt ismerik” az elképzelést, a többi pedig kiderül a kongresszuson, „lehet felelősséggel dönteni”.

Az EMNP és az MPP szombaton, Csíkszeredában, ugyanannak az épületnek két külön helyiségében, egyidőben tartja országos kongresszusát, amelyen – ha mindkét alakulat legfelsőbb vezető szerve megszavazza – átírhatják az erdélyi magyar politikai térképet. Amint arról beszámoltunk, az MPP háromszéki küldöttjei messze nem ennyire lelkesek egy esetleges fúzió tekintetében.   

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük