Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Komoly építési vállalkozóra várnak Bikfalván

Komoly építési vállalkozóra várnak Bikfalván Kovászna megye

Bikfalván kissé megkésett az Erdélyi kúriák útjába foglalt házak felújítása, miután a bürokrácia – mint annyiszor máskor – késleltető hatással volt az engedélyeztetésekre. Most azonban már azért kell szurkolni, hogy jelentkezzen egy hozzáértő és operatív kivitelező.

Az európai alapok minisztériuma által tavaly felvállalt Hívogató Románia program több mint 100 millió eurós keretből összesen 700 történelmi épület, hagyományos építésű ház felújítását teszi lehetővé és ezeket 12 tematikus turisztikai útvonalra fűzi fel, így reklámozva azt a turistáknak. A nagyszabású örökségvédelmi projektben a bikfalvi kúriák és hagyományos építésű házak közül nyolc nyert finanszírozást, így ezek a házak egyenként 60 ezer euróból újulhatnak meg. A felújítás a programban nemcsak renoválást jelent, a rosszul értelmezett modernizálással elrontott épületek visszakapják eredeti jellegzetes vonásaikat. A tulajdonosok ezért az összegért elkötelezték magukat amellett, hogy a turisták számára kívülről megengedik a nézelődést, illetve legalább tíz évig megőrzik az ingatlan jó állapotát, azt nem adják el és nem folytatnak benne kereskedelmi tevékenységet.

A Zsigmond-kúria is belekerült a Hívogató Románia programba (Fotó: Bodor Tünde)

 

Uzon község önkormányzata (Bikfalva Uzonhoz tartozik) az egyik saját tulajdonában levő épületet közösségi célokra szeretné felhasználni, múzeumot, illetve a hagyományos mesterségek bemutatására alkalmas helyiségeket alakítanának ki benne. Ugyanakkor a bikfalvi kultúrotthon mögött levő romos istállóban is interaktív foglalkozásokat, kiállításokat szeretnének szervezni a helyi civil egyesületek segítségével.

Bár eredetleg márciusban kellett volna a licitet kiírni a kivitelezésre, az most van folyamatban. A közel féléves késést bürokratikus akadályok okozták, többek között az egyik felújításra kijelölt ház helyett tulajdonjogi problémák miat más objektumot kellett beazonosítani – magyarázta Bordás Enikő polgármester. Közben készült a technikai dokumentáció is, amelyik részletesen taglalja, melyik házon milyen munkálatokat kell elvégezni. A kivitelezőnek bizonyítania kell, hogy van már tapasztalata a hagyományos építésű épületek rendbehozatalában, így csak remélni lehet, hogy lesz jelentkező a speciális szaktudást igénylő feladat elvégzéséhez. A pályázat 2026 júniusában záródik le, addig kell befejezni a felújításokat.

Ettől függetlenül, a turisztikai programba foglalt épületekről a minisztérium komplex reklámanyagot készíttet egy szakcéggel, a nyár folyamán el is készültek ezek a kisfilmek a kúriákról, illetve további nyolc épületről, amelyik Uzonban és a többi hozzátartozó faluban találhatók. Ezekre nem nyert ugyan támogatást az önkormányzat, de a várólistán a 3. helyen van ezzel a projekttel, még akár az is megtörténhet, hogy bekerülnek a nyertesek közé, bizakodott Bordás Enikő polgármester asszony.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Uzon község önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük