Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kockázatos terület

Az a gond, hogy nagyon kevés társaság hajlandó aszálybiztosítást kötni – nyilatkozta a hét végén Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Az általunk megkeresett szakember azt mondja, valóban „nem tolonganak” a biztosítók ezzel a szolgáltatással, de bizonyos körülmények között, egyes terményekre, lehet kötni biztosítást.

Oros szerint a tárca egyszerűsítette azt az eljárást, amellyel a gazdák igényelhetik a minisztérium támogatását. A szaktárca megtéríti a biztosítási díj 70%-át, amennyiben a gazda megküldi a biztosítási kötvény, a befizetésről szóló nyugta és a személyi igazolvány másolatát, illetve megjelöli a megfelelő bankszámlaszámot.

Szőcs László, a Safety Broker területi igazgatója szerint, „ez így kicsit meredek megfogalmazás”, mert egészen a múlt hónapig a minisztérium olyan feltételeket támasztott, hogy a gazdák lemondtak arról, hogy megpróbálják visszaigényelni a biztosítási díj – az akkori jogszabály szerint – 50–70 százalékát. Másrészt, való igaz, hogy kevesen foglalkoznak ezzel az „erősen kockázatos” területtel.

Hirdetés
Hirdetés

– Csak az Agra és a Groupama biztosítónál lehet aszálybiztosítást kötni, és a City Insurance készül belépni a piacra. Ezek is csak az őszi gabonára és repcére, illetve a tavaszi kukoricára és napraforgóra kötnek biztosítást, kizárólag április 30-áig. A többi biztosító úgy ítéli meg, hogy az ilyen jellegű kötvények olyan óriási kockázattal járnak, hogy nincs az a biztosítási díj, amiért bevállalják – magyarázta a szakember, aki kiemelte: minden egyébre (szél, tűz, vihar) folyamatosan lehet kötni biztosítást.

A tárcavezető becslése szerint az őszi kultúrákkal országszerte bevetett 2,9 millió hektár körülbelül egyharmadát károsította az idei szárazság, és azt mondta: a kormány minden gazdát kártalanítani fog.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük