Felhívás!

Kóbor kutyák tették?

Kóbor kutyák tették? Kovászna megye

Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke, a tavalyi tapasztalati alapján úgy véli, nem sakál vagy másmilyen vad mészárolta le a juhokat Szentkatolnán, hanem a kóbor kutyák a felelősök.

A múlt héten adtunk hírt arról, hogy ismeretlen vad (a vadászok és a helyeik szerint sakál) végzett közel félszáz juhval Szentkatolnán. Forró Béla lapunknak elmondta: tavaly hasonló esettel találkozott. Akkor egy Szentkatolnán lakó kézdivásárhelyi család hívta ki az állatvédőt, mert a kóbor kutyák megöltek pár jószágukat. Másnap az állatok visszamentek, és falatozni kezdtek a tetemekből.

– Megnéztem, és a harapásnyomok hasonlóak. Jeleztem a községvezetés felé is, és most is hangsúlyozom, a településen sok a kóbor kutya, és mivel nincs szerződésük se velünk, se mással az állatok befogására, idővel nagyobb gondok is lehetnek, akár emberre is támadhatnak az agresszív ebek – figyelmeztetett Forró, aki szerint akkor már késő lesz intézkedni.

Tusa Levente polgármester lapunknak kifejtette: a tanács nem tartja indokoltnak, hogy szerződést kössenek az állatvédőkkel, mert nincs olyan sok kóbor kutya a községben. Ezenkívül a múlt heti mészárlás kapcsán mindent megtettek, hogy a károsultak megkapják a kártérítést. „Amúgy pedig a szakemberek eldöntik majd, hogy mi végzett a juhokkal”– szögezte le Tusa.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 15., 5:20
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ki hallott ekkora okorseget,hogy a kobor kutyak megolnek 50 juhot ? ..Szegyeld magad Bela… SZERZODES kellene neked mi? Jol elvagytok ti ,bevagytok gubozva es a kutyak utan jol megeltek..se facebook se hirdetes,hogy segitenetek a kutyakot,hogy gazdat talaljanak,ahogy teszik mas allatvedok .Hany kutyat adtatok orokbe..? SINTEREK.

 • User
  Dátum: 2017. május 15., 5:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A legujjabb informaciok szerint az egesz vilagon vegig sopro hetvegi hacker tamadasokat is a Katolnai kobor kutyak kovettek el. Bravo “allatvedo” ur!

 • User
  Dátum: 2017. május 15., 10:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sok okos! Neztetek utana, mekkora egy sakal???? Az max nyulat, ha ol, de juhot nem. Nem azert mert szereti a juhosgazdakat, hanem mert nem bir el egy akora allattal. Es a sakal maganyos allat, eselye nincs a juhval szemben. Csak hat a koborkutyara nem levet kilovesi engedelyt kerni…..

 • User
  Dátum: 2017. május 15., 12:14
  ÉRTÉKELÉS: 9

  En ugy latom,hogy az Rmdsz-es ingyenelo bandanak mindegy,hogy medvet ,kutyat farkast vagy sakalt olneke csak a penz doljon az ingyeneleshez.Szegyelld magad te kezdii sinter.Valoban ugy van ahogyan az a masik kommentelo irja.Nem allatvedok vagytok ti,hanem az rmdsz sinterei.Minek vigyek oda hozzatok a koborkutyakat?Azert,hogy kivegezzetek mint ahogyan eddig is tettetek.Es erre egy kollegamnak filmes bizonyiteka is van.Soha egy kutyat sem adtok orokbe de a koborkutyak megis eltunnek a kutyamenhelyrol.A fo,hogy az ingyenelesert es a kutyak legyilkolasaert meg fizetest is kapjatok.Szegyentelen KUTYAGYILKOSOK!!!

 • User
  Dátum: 2017. május 15., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Bisztos nem Sakal !!!! Gondolt veletlenul valaki arra hogy a gazda intezte el hogy a kutyak elintezek a juhokat?? Igy nemkel eladni oket s ha jol tudom meg jobban megfizetik ha karteritest kap mintha eladna !!! A polgarmesteri hivatal ” Szakemberei ” elintezik hogy kapjon karteritest amibol ok is kapnak !!

 • User
  Dátum: 2017. május 16., 9:59
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Akik a sakál gyanúsításával beérik, mit tudnak erről az állatról? Hol látták? Éppen mit tett? Mekkora falka, milyen hangokat hallatott? A szabadon engedett kutyák hogyan viszonyultak hozzájuk, a kötött kutyák mit tettek?

 • User
  Dátum: 2017. május 17., 11:57
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sakálnak nevezik a kutyafélék családjában a Canis nem három (néha négy) fajának tagjait, melyek Afrikában, Ázsiában és Délkelet-Európában élnek. Ezeken a területeken az észak-amerikai prérifarkashoz hasonló ökológiai nichet töltenek be: kis- és közepes termetű állatokra vadásznak, dögevők és mindenevők. Hosszú lábaik és görbe szemfogaik kisebb emlősök, madarak és rovarok elejtéséhez alkalmazkodtak. Lábaik alkalmassá teszik őket arra, hogy hosszú időn keresztül mintegy 16 km/órás sebességgel fussanak. Főként hajnalban és szürkületkor aktívak.

  Társadalmuk alapvető egysége a monogám pár, amely területét megvédi a többi pártól. Territóriumuk határait vizelettel és ürülékkel megjelölik, a behatolókat pedig kiűzik. A terület elég nagy ahhoz, hogy eltartsa utódaikat is, amíg saját területet nem keresnek. A sakálok időnként csoportokba tömörülnek, például egy nagyobb tetem körül, de általában egyedül vagy párban vadásznak.
  Szoval tenyleg erre az allatra kell gondolni 50 doglott juh lattan…..

 • User
  Dátum: 2017. május 17., 19:00
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Itt Rom(an)iaba csak a papirok szamitanak ,a sakalnak ha nincs atesztatja juhokat olni,akkor nem olhet juhokat..a kobor kutyak ha szerzodesuk van Belaval ,ahkkor szinten nem bantjak a juhokat..szerintem a tyukok oltek meg a juhokat.