Kivonult az RMDSZ-frakció

A napirendi pontok megszavazása után kivonult az RMDSZ frakciója a sepsiszentgyörgyi képviselőtestület üléséről, tiltakozásul Andrei Cochior magyarságot sértő kijelentése ellen. A szociáldemokrata képviselő ugyanis sajnálatosnak nevezte azt, hogy valamikor Magyarországra látogatott.

A vitát Gheorghe Ion liberális képviselő indította, aki többek közt kifogásolta, hogy a Román Hadsereg napja alkalmából szervezett ünnepségen senki sem képviselte a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester válaszában megjegyezte, hogy nem kaptak meghívót, majd Sztakics Éva alpolgármester kiegészítette: pont olyan sajnálatosnak tartja azt, hogy az Erzsébet parkban felállított kopjafáról egy hölgy eltávolította a piros-fehér-zöld szalagokat.

Ezt követően Andrei Cochior szociáldemokrata tanácsos kért szót, aki, miután beszélt a Gödri Ferenc utcai parkolókról és a Román Katona emlékműről, hirtelen kifejtette, hogy nem értett semmit az alpolgármester asszony felszólalásából, hiszen Romániában élünk és mindenkinek tiszteletben kell tartania az ország törvényeit és Alkotmányát. „Nem hiszem, ha Németországba utazok, akkor a német törvények ellen cselekedhetek. Ha Magyarországra látogatok, és sajnos voltam Magyarországon, akkor az ottani törvényeket tartom tiszteletben…”, hangsúlyozta Cochior, aki már nem sokáig folytathatta eszmefuttatását, mivel az RMDSZ-frakció tagjai sorra felálltak az asztal mellől, és kivonultak a teremből. Ezzel pedig az ülés véget ért.

„Elfogadhatatlan Cochior kolléga nyilatkozata, miszerint sajnálja, hogy volt Magyarországon. Ez sértő a magyar ajkú képviselőkre nézve, Magyarország egy második hazánk. Megszoktuk Cochior képviselő úrtól, hogy ami a szívén, az a száján, most sem cáfolta meg önmagát és nyíltan elmondta, hogy mit érez, de ez felháborító”, nyilatkozta érdeklődésünkre Miklós Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője.

A sepsiszentgyörgyi tanács októberi soros ülésén 21 határozattervezetről döntöttek a városatyák, a részletekkel visszatérünk. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.