Felhívás!

Kiváló helyen az országos listán

Kiváló helyen az országos listán Kovászna megye

Közgyűlést tartott június 29-én Kurtapatakon az esztelneki székhelyű Angustia Leader Egyesület, a rendezvényen a tagságból összesen 30-an vettek részt. A tagok Esztelnek, Almás, Lemhény, Bereck, Ozsdola, Szentkatolna, Gelence, Zabola, Csernáton, Torja, Szentlélek és Kézdiszentkereszt községekből érkeztek, a vállalkozói és a civil szféra,valamint a polgármesteri hivatalok egyaránt képviseltették magukat.

A közgyűlés résztvevőit Varga Attila, az egyesület projektmenedzsere, illetve Cseh Csaba, az egyesület elnöke köszöntötték. Előbbi ismertette a tagokkal az egyesület anyagi helyzetét, a pályázati mutatókat, amelyek szerint az egyesület országos szinten jó helyezést ért el. Az elbírált, szerződtetett és sikeresen kivitelezett pályázatok száma szerint – 56 a 2017–2021-es periódusban – az Angustia a 7. helyen áll az országban a 236, Leader-programot kivitelező egyesület közül.

A tagok tájékoztatást kaptak arról, hogy a 2014–2020-as és a 2021–2027-es finanszírozási periódusokat áthidaló átmeneti időszakra is bővült az egyesület pályáztatási alapja. Az elkövetkezendő 2 év folyamán az egyesület 342.672,69 euró értékben pályáztathat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (FEADR), illetve 134.770 euró értékben az Európai Helyreállítási Alapból (EURI).

Varga Attila előterjesztette a közgyűlés tagjainak, hogy az Angustia térségben a jelenlegi helyzetben megfogalmazódott szükségletek alapján, illetve az egyesület vezetőtanácsának javaslatára, a rendelkezésre álló újabb pénzalapokat a térségbeli közigazgatási intézmények helyi fejlesztési céljaira, valamint új helyi vállalkozások létrehozására és a meglévők fejlesztésére lenne szükséges fordítani.

Ezt követte a javaslatok megbeszélése – a közgyűlés tagjai is arra a közös döntésre jutottak, hogy a pénzalapokat a javasolt területek támogatására kell fordítani, aminek procedúráját már a napokban elindítja az egyesület. Az említett községekben tehát falufejlesztésre, illetve vállalkozások elindítására, fejlesztésére vélhetően idén ősszel lesz lehetőség pályázni az Angustia Leader Egyesületnél. Az egyesület tagsága egyetértett abban, hogy a jelenlegi fejlesztési vonalakat továbbra is támogatni kell, amelyek finanszírozására egy újabb térségi fejlesztési stratégiában kerülhet sor a 2020–2027 periódusban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.