Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiütötték egymást a ringből a kis magyar pártok, így lazán nyert a nevető harmadik

Kiütötték egymást a ringből a kis magyar pártok, így lazán nyert a nevető harmadik Kovászna megye

A két kis magyar párt összefogásának elmaradása azt is eredményezte, hogy a Kovászna megyei önkormányzatban a magyar ellenzék képviselői helyett két AUR-os tanácsos foglalhat helyett – nyugtázta keserű szájízzel Kolcza István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Kovászna megyei szervezetének elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Már 2020-ban belátták, nincs helye három magyar pártnak az erdélyi politikai porondon, ezért is kezdeményezték akkor az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúzióját (amelyből az EMSZ lett). Az, hogy – önhibájukon kívül – most nem jött létre sem megyei, sem országos szinten megegyezés a Magyar Polgári Erő pártjával (MPE), azt eredményezte, hogy egymást ütötték ki a megyeszékhelyi és a megyei tanácsból, így helyettük a román ellenzék jutott be – tekintette át a kudarcos szereplés előzményeit és következményeit Kolcza István. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a választásokon való örvendetesen magas részvétel sem volt számukra előnyös.

Az az EMSZ-nek is elégtétel, hogy az RMDSZ-szel való összefogás (azaz a külön jelöltek indításáról való lemondás) eredményeképpen Nagyborosnyón sikerült a PSD-s polgármester helyett a magyar jelöltet helyzetbe juttatni, Bölönben viszont vesztett a magyar polgármesterjelölt roma párti (Pro Európa párti) ellenfelével szemben, mert az MPE indult a versenyben – emlékeztetett.

Itt az ideje az újratervezésnek

„Újratervezés következik, és remélhetően 2028-ban már közösen lép fel majd a magyar ellenzék” – summázott Kolcza, ugyanakkor arra biztatva választóit, támogatóit, hogy az őszi elnöki és parlamenti választásokon ismét járuljanak az urnákhoz.

Megyei szinten az EMSZ-nek 34 önkormányzati képviselője lesz ősztől: Gidófalván, Uzonban, Zabolán, Nagyajtán, Csernátonban 1-1 jelöltet sikerült bejuttatni a helyi tanácsba, Baróton, Baconban, Vargyason 2-t, Kézdivásárhelyen és Dálnokon 3-at, Kézdiszentkereszten, Illyefalván és Ozsdolán 4-et, Szentkatolnán 5-t. Ugyanakkor az illyefalvi független, illetve ozsdolai RMDSZ-es polgármesterjelölt támogatása fejében egy-egy alpolgármesteri székre van ígéretük e helységekben – jelentette ki Kolcza.

A sajtóeseményen Kádár Imola, az EMSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke  elmondta, konstruktív kampányra törekedtek, amelyben nem is ígértek megvalósíthatatlan, illetve már folyamatban levő dolgokat, „mint mások”. Tudomásul veszik, hogy a többség szerint csak az RMDSZ vezethet. „Számunkra siker az is, hogy az emberek felmérték, önkormányzati szinten verseny van, de ha a magyarság képviselete a tét, nem is kérdés az összefogás a helyhatósági és EP-választásokon.” – nyilatkozta a városi szervezet elnöke.

Másrészt Kádár Imola és Kolcza István egyaránt belátta, az emberek fejében zavart okozott annak tisztázása, hogy most az ellenzékiek közül ki melyik pártot is képviseli, mi a helyzet a kis magyar pártokkal.

A két EMSZ-es vezető őszig folytatja munkáját a sepsiszentgyörgyi városi tanácsban (melyben azután kizárólag RMDSZ-es tanácsosok lesznek), és továbbra is támogatják a közösség érdekeit, illetve a város fejlődését szolgáló kezdeményezéseket – fogalmazott Kádár Imola.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 13., 21:42
  ÉRTÉKELÉS: -5

  A két Aurossal hidd el jobban járt mindenki, a magyar pártok rég leszerepeltek. De az ellenzék a kemény fizuját ettől függetlenül felveszi, mint eddig.

  • User
   Dátum: 2024. június 18., 14:35
   ÉRTÉKELÉS: 11

   A két auros közül az egyik volt rendőrtiszt, a másik volt szekustiszt. Te normális vagy? Miért járunk jobban két magyargyűlölővel, mint két magyarral??? Hová fajult a székely nép???

 • User
  Dátum: 2024. június 14., 5:48
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ez történik ha nincs párbeszéd,és mindegyik fújja az övét! Részben az RMDSZ is hibás ezért,mert szerintük csak ők léteznek más senki és csak sajnos ők az önös érdeket szolgálják nem a népet! Ezért nem engednek közel más pártot és ezzel csak a széthúzás a meg osztast eredményez.Es lásd az eredményt a román párt érvényesült,mert nem képesek meg érteni külön külön nem fog ez működni csak közös erővel!

  • User
   Dátum: 2024. június 18., 14:23
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Tehát az RMDSZ lenne a hibás, mert mellette létrejött még két párt, akik egymást marják, s a románok röhögnek a markukba? Annak a két másik pártnak te milyen hasznát veszed?

 • User
  Dátum: 2024. június 18., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Az a szar, hogy ezekre a pártokra azért kell pecsételni, mert magyarok, nem pedig azért, mert bármit is letettek az asztalra.
  A RMDSZ nagyon jól van, hogy ők védik a seggünket a parlamentben, s „ingyen sör és örök élet” a jutalmuk, de ember, amit lemüveltek ebben a kampányban, arcpirító volt. S akár tetszik, akár nem, ők akkor is minden magyart képviselnek, ha mi nem rájuk szavazunk. S aztán álljunk meg a román szomszédok, barátok előtt, s ne süljön az arcunkról a bőr le… #notinmyname Kár, hogy nincs rendes alternatíva… De előbb-utóbb eléritek RMDSZ és kicsi magyar pártocskák, hogy senki nem szavaz rátok. Egy idő után nem elég a nemzeti érzelmekre s hovatartozásra apellálni, valamit csinálni is kéne a cirádás nagy szavakon túl.

  • User
   Dátum: 2024. június 18., 14:53
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ha restelled magad a román barátaid előtt, mutass pár fotót nekik az úzvölgyi temetőgyalázásról, s mindjárt helyreáll az önbizalmad. Vagy mutasd meg nekik, milyen videóval kampányolt Patru, s meglátod, rögtön ők fogják szégyellni magukat.

  • User
   Dátum: 2024. június 18., 14:53
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A magyar partok azert nem tudnak tobbet elerni, mert a roman barataid nem engedik, mert tobben vannak. Te csak hajbokolassz nekik tovabbra is, s ervenyesulj altaluk. Csak nyalni kell, ennyi az egesz.

 • User
  Dátum: 2024. június 18., 14:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sajnos nincs igazad, hosszan hozzászóló barátom. Akit 35 éven keresztül lehetett az orránál fogva vezetni, azt ezután is lehet. Csak kell egy ellenségkép és a nyáj rohan szavazni. És ez nem fog változni, mert a popor egyre butább lesz. Nézd mi folyt három évvel ezelőtt… Már el van felejtve.