Kiszolgáltatott zsaruk

Kiszolgáltatott zsaruk Kovászna megye

Tegnap a Kovászna megyei rendőrség vezetősége, szakszervezeti, illetve testületi képviselők tartottak sajtótájékoztatót az éppen közvitára bocsájtott, az egyenruhások autoritását megerősíteni hivatott törvénymódosításokról, ezek fontosságáról. A beszélgetés során elgondolkodtató, konkrét eseteket is felelevenítettek a jelenlévők.

Palade Eugen időszakosan megbízott megyei parancsnok még az elején leszögezte, hogy a rendőrség tevékenysége csakis a polgárokkal való hatékony együttműködésnek köszönhetően lehet eredményes, éppen ezért fektetnek nagy hangsúlyt a megelőzésre. Bălănică Gil, a közrendészeti osztály vezetője, szakszervezeti (SNPPC) elnök leszögezte, hogy a megelőzés mellett elkerülhetetlenek a különféle bevetések, ezek során pedig az egyenruhások kiszolgáltatottnak érzik magukat, mivel a jelenlegi törvények nem elég egyértelműek, így a törvény őrei hamar vádlottakká válhatnak.

Marius Ivanov, a háromszéki közlekedésrendészet vezetője elmondta, hogy kollégái naponta különféle emberekkel találkoznak a közutakon, és bizony nem ritka, hogy csorbul a rendőri tekintély, az ellenőrzött sofőrök megtagadják az együttműködést, mi több, a törvény betűinek magát alávető rendőrt szidalmazzák, eltépik a jegyzőkönyveket előtte.
Lambrino Carmen, az országos rendőrtestület háromszéki érdekvédelmi képviseletének elnöke kifejtette, hogy országos szinten több mint 20%-kal nőtt a hatóságok ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a rendőri posztokra, mivel a fiatalokban tudatosult, hogy élő célpontokká, kiszolgáltatottakká válnak, így nem kockáztatnak.

A statisztikai adatokból kiderült, hogy 2013-ban hét, 2014-ben egy, 2015-ben öt, 2016-ban három, illetve 2017-ben mindeddig négy, konkrétan a rendőrök ellen elkövetett erőszakot, tettlegességet jegyeznek Háromszéken (4 városon, 16 vidéken történt). Bălănică Gil pár elrettentő incidenst is felelevenített: a legdurvább, rendőröket érintő támadás Háromszéken még 2013-ban, június végén történt, amikor egy éjszakai riasztás nyomán, a helyszínre – egy kisebb vitát lecsitítani – érkező rendőrt Hetén hátulról megtámadtak, kövekkel verték szét a fejét (egy darab ki is szakadt az agyából), illetve esés közben botokkal verték. Az áldozat túlélte az incidenst, a támadók közül kettőt 9 évre lecsuktak.

Ugyancsak 2013-ban, március végén Dobollón egy körözött személyt akartak elkapni a rendőrök, amikor a dulakodás közben a bűnöző – rokonai, családtagjai, szomszédjai segítségével – megszökött, mi több, egy rendőrt leütöttek, és elvették tőle a fegyverét. Szerencsére a pisztoly nem volt kibiztosítva, így nem tudott rálőni az egyenruhásra a menekülő. Végül a bűnözőt lábon lőtték, miután a rendőrök a levegőbe leadták a törvényes figyelmeztető lövéseket. Az eset pikantériája, hogy a bűnöző szabadlábon (!) védekezhetett. Jelenleg rácsok mögött ül.
De tavaly a kézdiszentléleki rendőrőrsön lakó egyenruhás kezét, lábát is összevagdalta egy ittas férfi, aki eredetileg az udvaron parkoló rendőrautók kerekeit akarta kivágni, ám amikor rajtakapták, dühében az egyenruhásnak esett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások