Felhívás!

Kiszámíthatóságot az önkormányzatoknak!

Kiszámíthatóságot az önkormányzatoknak! Kovászna megye

Szép követeléslistával ült le tegnap a Megyei Jogú Városok Szövetségének ügyvezető elnöksége a tárgyalóasztalhoz, amelynek másik oldalán a miniszterelnök és kabinetjének még néhány tagja ült. A sajtót Antal Árpád polgármester tájékoztatta a részletekről.

A listán az első tétel az az igen merész követelés volt, hogy január elsején legyen az országnak költségvetése, mert a büdzsé késésének az önkormányzatok mindig járulékos áldozatai: működésre ugyan cseppen-csurran, de fejlesztésekre, közberuházásokra nem lehet költeni. Ha dolgoznak rajta, akkor elég a hátralevő 6 hét a költségvetés összeállításához – vélekedett az elöljáró.

A többi követelés is a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálná: legyen lehetősége átlátni a polgármesteri hivataloknak, honnan hány személy után utalják át a személyi jövedelemadót (szja) a városnak, illetve Bukarestbe, ahonnan azt visszaosztják. Nagy az ingadozás egyik hónapról a másikra, az az érzésünk, valaki használja a pénzünket – mondta Antal Árpád. Azt is kérik, hogy a szja önkormányzatoknak visszaosztott hányadát iktassák törvénybe, hogy hosszabb távon lehessen megtervezni a költségvetést.

Az önkormányzat kéri továbbá a hadügyminisztérium által nem használt ingatlanok – Szentgyörgyön a 70 hektáros lőtér – átadását a városok közvagyonába, valamint a szakszervezetek művelődési háza tulajdonjogának rendezését.

Fontos lenne, hogy az új kabinet javítsa ki a menesztett kormány által diszkriminatívan leosztott költségvetés-kiegészítést, októberben ugyanis a PSD-s polgármesterek vezetése alatt álló városok több millió lejt kaptak, míg sok erdélyi, nem kormánypárti vezetővel rendelkező municípium abszolút semmit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.