Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa Kovászna megye

Elemi iskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak, csoportvezetőknek hasznos kézikönyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda, a Berde Mózsa kör délutáni foglalkozásain 12 év alatt felgyűlt tapasztalatokat hasznosítva. A Lélekkel nevelés című kiadvány a tanév minden hetére témát és módszert kínál. Az egyesület képviselői sajtótájékoztatón mutatták be munkájuk eredményét.

Hirdetés
Hirdetés

Furus Levente, a Turul Egyesület vezetője elmondta, elsősorban a Berde Mózsa kör délutáni oktatásban közreműködő nevelői körében merült fel az igény egy hasonló kiadványra, hiszen amikor ők egymást váltják egy héten, nehéz felvenniük az elejtett fonalat, pont ott és pont úgy bekapcsolódniuk a tananyagba, ahol a kolléga abbahagyta.

Amikor a Norvég Alap pályázata által megnyílt a lehetőség egy hasonló munkafüzet kiadási költségeinek legalább részleges fedezésére, neki is fogtak a szerkesztésnek. Nagyon sok oktató és önkéntes munkatapasztalata formálta a könyvet, de a tananyagot egységes egésszé Rétyi Zsuzsa, a Berde Mózsa kör vezetője és Németh Zsolt, kézdivásárhelyi step by step tagozatos tanító gyúrta.

Az eredmény egy nem formális oktatási segédlet. A délutáni foglalkozásokon alkalmazott módszertan szerint az évszakok változásait, a keresztény és világi ünnepek rendjét, az erkölcsi értékeket fókuszba helyező tananyag állt össze.

„A könyv célja, hogy a gyerekek megértsék saját helyüket és szerepüket a világban, ösztönözve őket az aktív és tudatos kapcsolatra a környezetükkel. A tananyag és a benne szereplő játékok magukon viselik oktatóink személyiségjegyeit és lelkiségét, közvetítve világ- és emberszemléletünket” – írják a szervezők.

Egy szépen illusztrált kiskalauz a gyermekek „lekötéséhez” – úgy, hogy ők ne érezzék gúzsnak. Fotó: Bodor Tünde

Az anyag elsősorban 7-13 évesek számára ajánlott, de akár nagyobbaknál is működik, rugalmasan alkalmazható – hívták fel a figyelmet a könyvbemutatón. A heti foglalkozásokra ajánlott tananyag ugyanazt a struktúrát követi. Van egy ráhangolódást segítő vezetett beszélgetés, egy arra ráépülő játék vagy kézműves foglalkozás, végül a záró, visszacsatolást kérő rész.

Rétyi Zsuzsa elmondta, a szerkesztéskor azt is szem előtt tartották, hogy szeptembertől a nyári vakációig oly módon kövessék egymást az alkalmazott módszerek, hogy azok folyamatosan elősegítsék a gyermekcsapat közösséggé kovácsolódását.

Nem mellékes szempont volt a civil öntudat fejlesztése, Furus Levente szerint ugyanis az önkéntesség, a másikra való odafigyelés, a csapatmunkára való képesség a jövő elengedhetetlen követelményei lesznek a munkavállalóktól, ez látszik már most a nemzetközi trenden.

A szépen illusztrált módszertani kiadvány, mely a foglalkozásokon ajánlott mellékleteket is magába foglalja, 290 példányban jelent meg magyarul, az érdeklődők 30 lejért szerezhetik be a Turul irodában. Kisebb példányszámban angol és román változata is meg fog jelenni.

A könyvbemutatón a jelenlevő érdeklődő pedagógusok maguk is kipróbálhatták az ajánlott élménypedagógiai módszerek némelyikét (mint például a Pantomim hotel), mert a megértéshez vezető legkönnyebb út még számukra is a tapasztalat.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük