A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kilépni a nemzetközi porondra

Kilépni a nemzetközi porondra Kovászna megye

Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt – ezen a néven próbálnak új utat szabni a Kovászna megyei turizmusnak (a régiek folytatása mellett) a Kovászna megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal alegységei és az INdiVINO borstúdió. Az eseményre június 8–10. között kerül sor Sepsiszentgyörgy főterén.

A kettős ünnep keretén belül egy nem hivatalos, de a Kansas City Barbeque Society (KCBS) szabályai mentén zajló megmérettetésre is sor kerül, amely jövőre az amerikai verseny helyi szakaszává növi ki magát.
Tamás Sándor szerint a rendezvény jól illeszkedik abba az irányvonalba, amit néhány évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgy polgármesterével együtt fogalmaztak meg.
– Azt szeretnénk, hogy Háromszék Székelyföld turisztikai központjává váljon. Ehhez olyan rendezvényeket kell szervezni, amilyen máshol nincs, mert városnapok, színházak, táncegyüttesek máshol is vannak, de Székely vágta, nemzetközi fogathajtó-verseny, Reflex, fotó és grafikai biennále csak itt van. A gasztronómia területén is vannak egyedi rendezvényeink, mint a kürtőskalács, vagy a kolbásztöltő fesztivál, és ilyen lesz ez is: az ország első barbecue fesztiválja, amely „nemzetköziesíti” ezt a folyamatot – sorolta a megyei tanács elnöke.
Az INdiVINO Wine & BBQ másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a magyarországi KCBS versenybe. Debreczi Zsombor, az borstúdió tulajdonosa szerint több ezer éves múltja van a barbecue-zásnak, földbe ásott gödörben, 10–12 óra alatt füstön készítettek hagyományos barbecue-t. Ennek modern változata pedig a mai gépekkel, horizontális és vertikális füstölésű, illetve a kínaiak által kifejlesztett tojás alakú szmókerekkel történik. A KCBS a világ első számú barbecue-szervezeteként 30 éve működik, és 20 ezer tagot számlál a világ minden részén, 500 versenyt tudva maga mögött – mondta el a KCBS bírói képesítéssel rendelkező vállalkozó.
Debreczi elmondta, teljesen összeillő a barbecue és az AgroFeszt, hiszen ebben az ágazatban négyféle húst – csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy – sütnek, amelyeket a helyi termelőktől is be tudnak szerezni.
A megmérettetésre Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt csapatok jelentkezhetnek – éppen ennek szervezésében ügyködött Falvai János, az INdiVINO BBQ csapat séfje, aki Budapestről online jelentkezett be a sajtóértekezletre. Elmondása szerint 10–12 csapatra lehet számítani, ebből 4–5 érkezik Magyarországról.
A versenyzők öt kategóriában (csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy, és meglepetés kategória) küzdenek meg a legjob­baknak járó díjért. Természetesen koncertek és fellépők is színesítik a programot.
– A fesztivál egyedülálló Romániában, bízunk benne, hogy nemcsak a megye, Székelyföld, hanem a távolabbi térségek érdeklődőit is megszólítjuk— hangsúlyozta Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke.
A rendezvény részletei és a folyamatosan bővülő programja a www.bbqfestival.ro oldalon érhető el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. május 17., 16:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Megint egy olyan termek , aminek a nevet az idosebb korosztaly ki sem tudja ejteni! Kellenek ezek a hetvegi zsibvasarok? A tanacselnoknek meg a polgarmesternek ilyesmiben teljesen ki is merul a fantaziaja. Majmolas! Kinek van kedve , penze , minden hetvegen valami hulyesegen resztvenni? Akiknek lenne nem ott fognak tolongani. Foglalkozzanak mar ertelmesebb dolgokkal is , amik az emberek javara valnanak nem pedig nehanynak a zsebere!!

  • User
   Dátum: 2018. május 17., 21:46
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Miért kéne minden az idősebb korosztálynak szóljon? Mindenki hangoztatja, hogy a fiatalok-e a jövő, de bármi történik, ami esetleg őket jobban megfogja, mint egy 50 éves zenekar koncertje, már egyből azzal jövünk, h a nyudíjasok így s a nyudíjasok úgy..
   Ezek a rendezvények az emberek javára vannak, hiszen promózzák (jajj, bocsánat, ezt sem értik) – reklámozzák, népszerűsítik a régiót.

 • User
  Dátum: 2018. május 18., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ha a fiataloké a jövő, muszáj nekik idegen nyelven szóljon? Értem, hogy lehet hívni a sült húst bárbekúnak is, de könyörgöm, olyan szép a magyar nyelv, muszáj szétbárbekúrni?