Felhívás!

Kielégítő az érettségi sikerarány

Kielégítő az érettségi sikerarány Kovászna megye

Hasonlóan a nyolcadikosok képességvizsgájának előzetes eredményeihez, az idei érettségi tegnap közzétett eredményei is jelentős javulást mutatnak a múlt évihez képest.

K ovászna megyében az óvások előtt 69,34%-os a sikeresen vizsgázó végzősök aránya, ez jelentős javulást jelent a tavalyi 61, 72%-hoz képest. Az idei érettségiző évfolyam 76,07, a korábbi évek végzősei 28,19%-ban teljesítettek. A román tagozaton jobb az arány (85,08%), mint a magyaron (63,27%). Az elméleti középiskolák tizenkettedikesei 83,26, a szaklíceumok végzettjei 26%-a érettségizett sikeresen, a művészeti, teológiai profilú tanintézményekben az összesítés szerint 63,47%-os az átmenési arány.

Kivételesen magas a románból átmenő jegyet szerző diákok aránya, 74,01% (ez a szám az előző három évben alig haladta meg a 70 %-ot), míg magyarból, a választott és a kötelező érettségi tantárgyból is jóval 90% fölötti a sikerarány. Tízes átlagot csak egy román középiskola tanulója ért el, de tízes dolgozat már több is akad: románból 6-an, magyarból 19-en, a kötelező tantárgyból 18-an, míg a választottból 27-en kapták meg a legnagyobb jegyet.

A megyei toplistán nem találtunk magyar tagozatos diákot az első tíz között, a legjobb magyar a Székely Mikó Kollégium matematika-informatika szakos tanulója, aki 9,70-es átlagot ért el. A román nyelvi vizsga azonban még a mikósoknak is nehézséget jelent, a bukók is csak románból kaptak elégtelent. Sztakics Éva igazgatónő reméli, az óvások után 100%-os lesz a mikósok sikere.

Kézdivásárhelyi helyzetkép

A kézdivásárhelyi iskolák közül a legnagyobb átmenési arány a Nagy Mózes Elméleti Líceumban volt, a diákok 83 százaléka érettségivel a kezében indulhat neki a nyárnak, a legnagyobb médiát (9,66) Condrea Kriszta érte el. Kézdivásárhelyen összesen 246 diák érettségizett, 140 tanulónak sikerült, 110-en elbuktak.
A Nagy Mózes Elméleti Líceumban 109 végzős iratkozott érettségire, a 83 százalékos átmenési arány 86,6 százalékra ugrik, ha csak az idei érettségizőket vesszük górcső alá.

A toplista második helyén a Református Kollégium szerepel, ahol 65 diák jelentkezett, a sikeres érettségizők aránya 69,73 százalékos, ám ha csak az idei érettségizőket vesszük figyelembe, akkor 74 százalékos. Az iskola legjobbja Szőcs Karola 9,42-es átlaggal.

A „bronzérmes” a Bod Péter Tanítóképző, ahol 60 diák iratkozott be, 55 idei és 5 az elmúlt évekből, az átmenési arány 61,66 százalékos (ha csak az idei végzősök átlagát nézzük, akkor 61,81). Az itteni legjobb eredmény a Kerekes Beátáé, aki 9,52-es átlaggal szerezte meg az érettségi oklevelet.

Ami a többi iskolát illeti, a kézdivásárhelyi Gábor Áron (11,76) végzősei érték el a legkisebb átmenési arányt, a 34 megjelent diákból 4-nek sikerült a vizsgája (ez 11,76 százalékot jelent), az Apor Péter Szaklíceumban (23,52) a 26 megjelent diákból ötnek sikerült az érettségije. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások