Hirdetés
Hirdetés

Kicsid Gábor kézilabdázó érdemeit méltatták

Kicsid Gábor kézilabdázó érdemeit méltatták Kovászna megye

A 2007. október 30-án átadott 1200 férőhelyes kézdivásárhelyi sportcsarnok kilépett a névtelenségből, tegnap óta hivatalosan is Kicsid Gábor egykori kézilabdázó nevét viseli. A „keresztelőt” stílszerűen az imecsfalvi származású, kétszeres világbajnok sportoló egykori csapattársai, Birtalan István, Cristian Gaţu és Radu Voina tartották tegnap, nagyszámú érdeklődő jelenlétében.

 

Kétség sem fér hozzá, hogy a háromszéki sport egyik legnagyobb alakja az 1948-ban Imecsfalván született Kicsid Gábor kézilabdázó, aki az 1970-es évek világverő román válogatott egyik alapemberének számított. Tehetsége már idejekorán megmutatkozott, 1967-ben tagja volt az ifjúsági világbajnok román válogatottnak. Sokoldalúsága abban is megmutatkozott, hogy ha kellett irányította a csapatot, de szükség esetén jobbátlövőt, vagy szélsőt is játszott. A felnőtt válogatottal két világbajnoki címig jutott, 1970-ben Franciaországban, négy évvel később Németországban érdemelték ki a világ legjobbjai címet. Nagy szívfájdalma, hogy az olimpiai aranyat nem sikerült elnyerniük, 1972-ben a müncheni ötkarikás játékokon bronzot, ’76-ban Montrealban ezüstöt nyertek. Klubcsapatával, a Bukaresti Steauával tíz bajnoki címig jutott.

A kétszeres világbajnok, macedón származású Cristian Gaţu elismerően szólt egykori csapattársáról, kiemelve, az akkori keret tagjai mindmáig nagyon jó barátok, mintha édestestvérei lennének egymásnak, Bukarestben hetente találkoznak. Egykori sikereik titkát a csapat sokszínűségben látja, soha nem számított, hogy román, székely, magyar, szász, sváb vagy macedón valaki. A politikusaink példát vehetnének erről, mert csak együtt, közösen lehet győzni! – tette hozzá a Román Kézilabda-szövetség korábbi elnöke.

A hetvenes években a világ egyik legjobb kézilabdázójának számító zilahi Birtalan István is nagy örömmel osztozott a barátját ért kitüntetésben, és azt kívánta a térségnek, hogy legyen minél több olyan sportolója, mint amilyen Kicsid Gábor volt.

Derzsi Gyula alpolgármester, a névadás kezdeményezője elmondta, Kicsid Gábor érdemei, sportolói és emberi nagysága feljogosítják arra, hogy mostantól az ő nevét viselje a kézdivásárhelyi sportcsarnok. „Azért is mérföldkő ez az ünnepség a város történetében, mert nem megemlékezünk valakiről, aztán emléket állítunk neki, hanem végre hús-vér ember előtt tiszteleghetünk, megköszönve áldozatos munkáját, és egy vállveregetés kíséretében köszönetet mondhatunk neki. Egy interjúban azt mondta, nem telik el úgy hét, hogy ne gondolna az olimpiai döntőben elszenvedett vereségre, mert csak az a cím hiányzik életéből. Azt a döntőt nem tudjuk visszahozni, de reménykedünk benne, hogy ezentúl nem telik majd el úgy hét, hogy eszébe ne jusson, az ő nevét viseli a kézdivásárhelyi sportcsarnok” – fogalmazott.

Kicsid Gábor meghatottan mondott köszönetet a megtiszteltetésért. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyenben lesz részem idehaza, mert a mai napig otthonomnak tekintem Kézdivásárhelyt. Megígérem, hogy nem most látnak utoljára ebben a létesítményben, illetve, kapcsolataim révén, amiben tudom, segítem a kézdivásárhelyi sportéletet” – fűzte hozzá az ünnepelt.

Az ünnepélyes pillanatokat követően Derzsi Gyula alpolgármester és a névadó fia, Kicsid Gábor Árpád leplezték le az érdemtáblát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 9., 11:53
    ÉRTÉKELÉS: 31

    Minden tiszteletem Kicsid Gábor sportpályafutása előtt.De mint kézdivásárhelyi,megkérdezném a névadás kezdeményezőjét,hogy tényleg nem talált olyan egykori sportolót,edzőt-aki Kézdivásárhelyen született,itt fejtett ki sporttevékenységet,ért el eredményeket,nevelt sportolókat,szerzett hírnevet Kézdivásárhelynek?Mondjuk Kalith Attila,vagy Dobolyi Aladár.Mert bármilyen jó sportoló volt Kicsid Gábor,nem sok köze van Kézdivásárhelyhez.Nem a város szülötte,nem sportolt itt soha.Ha testvére ,Gergely nevét viseli azt jobban elfogadtam volna,hisz kitűnő eredményeket ért el az egykori Kalith féle atlétika iskolában.De ez is szegénységi bizonyítány Derzsi úr részéről.Az,hogy januárban hazafelé tartva Kolozsvárról, Segesváron látta, hogy az ottani sportcsarnok Radu Voina nevét viseli.Akkor támadt az ötlete, hogy akárcsak a segesvári, a kézdivásárhelyi sportcsarnok is felvehetné egy olyan sportoló nevét, aki méltóképpen képviselte országát a kézilabda sportágban. ,Ez még nem azt jelenti,hogy az ötlete remek.Mert Radu Voina Segesváron született ,és ott kezdte a sportpályafutását.De hát ilyenek lettünk mi kézdivásárhelyiek,Egykori nagyjainkat elfeledjük.Azokat akik életük nagy részét hóban ,fagyban,melegben ,mostoha körülmények közt de kitartóan,becsülettel vitték a kézdivásárhelyi sport zászlaját,és okosabbnak gondoljuk magunkat(mint Derzsi úr)ha olyan cselekedeteket teszünk,amelyhez illet volna azért kikérni a város polgárainak véleményét,és nem ott fenn egy páran eldöntsék mint mindent,mindig,hogy mi a jó a városnak.Legalább egy egyszerű közvélemény kutatás alapján.Talán jobb ötlettel rukkoltak volna elő,mint a névadás kezdeményezője.De jellemző lett ránk a “finghoz rugódás”fogalma.Meg az is halvány gőzünk sincs semmihez.Nézzünk szét a városban.Soha ilyen lepusztul,koszos ,üres nem volt.Ez mindent elmond.