Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kicsi megye, kis kockázat

Kicsi megye, kis kockázat Kovászna megye

Ráduly István prefektus meghívására a havi sajtóértekezleten Marius-Daniel Ivașcu, a Kovászna megyei rendőrség főkapitány-helyettese is bemutatta az első félévi baleseti statisztikát, mely igen pozitívnak nevezhető. A következtetés az, hogy bár megyénken sűrű forgalmú tranzitútvonalak mennek át, Háromszék a közlekedésbiztonságot tekintve országos szinten az első tízben van.

Hirdetés
Hirdetés

M int a főbiztos elmondta, 2022 első félévében 28 súlyos baleset történt (4-gyel több, mint 2021 hasonló időszakában), ezekben öt személy halálozott el, 26 személy sérült súlyosan (2021 első hat hónapjában 8-cal kevesebb), vagyis kórházi kezelésre volt szüksége. A súlyos balesetek legfőbb oka a sebesség, vagy mert a sofőrök nem alkalmazzák azt az útviszonyokhoz, vagy túllépik a megengedett sebességhatárt, így ez öt balesetben 6 súlyos sérülést eredményezett. Ugyanilyen arányban a gyalogosok felelőtlensége, figyelmetlensége is nemkívánt eseményekhez vezet, két személy elhunyta és 3 súlyos sérülése ez okból következett be. Egy másik jármű elsőbbségének meg nem adása a következő a listán, 3 súlyos baleset írható a számlájára és ugyanennyiszer okozott bajt, hogy egy sofőr nem adott elsőbbséget gyalogosnak.
Bár az utóbbi ok miatt is több a baleset, mint tavaly első félévében, ne felejtsük – hívta fel a figyelmet a főbiztos –, az összehasonlítás nem mérvadó, hiszen tavaly az év első felében még több járványügyi megszorítás volt érvényben, így nem volt olyan forgalom, mint most, de az is előfordulhat, hogy egy személy akár 7 másik halálához vezető balesetet okoz.

A rendőrség a maga részéről 743 ellenőrzést hajtott végre a közlekedés biztonságáért. 111 esetben a sebességtúllépést szűrték, 55 akcióban a gyalogosok vétségei voltak a középpontban, 37, illetve 27 ellenőrzésen az elsőbbségadást vizsgálták. Mindezek után 174 esetben állítottak össze bűnügyi dossziét, ezekből 77 volt közlekedési kihágás miatt, a többi más természetű bűntény miatt, 6847 bírságot szabtak ki, 770 jogosítványt és 320 forgalmi engedélyt vontak be.

Az első félév végső mérlege szerint megyénk a balesetben elhunytak számát tekintve országszinten a harmadik legkisebb számot közölheti, a súlyos balesetek számát tekintve pedig hátulról a hetedik, ami szintén igen jó pozíció.

Jó alkalom volt ez a sajtótájékoztató arra is, hogy az újságírók rákérdezzenek, miért kapják oly megkésve – kivételesen Kovászna megyében – a rendőrségi tájékoztatókat a balesetekről . A rendőrfőkapitány-helyettes magyarázata szerint, különösen a súlyos sérüléssel vagy elhalálozással járó balesetek esetében, amelyek bűncselekményként vannak elkönyvelve, a nyomozati anyag részét képező információk kiadásához az ügyész engedélyére van szükség, ennek kiadásáig pedig eltelhet pár nap.

Miután az utóbbi hetekben egy sepsiszentgyörgyi személy azt tette szóvá, hogy súlyos, több műtéttel járó sérülését a rendőrségi közleményben könnyebb sérülésként emlegették, újságírói kérdésre a kategorizálás módjára is kitért Daniel Ivascu. Elmondása szerint erről (a sebesülés mértékéről, milyenségéről) sohasem a rendőrség dönt, hanem a sürgősségi személyzet bizonyos nemzetközi számkódokkal jelzi, hogy töréses, belső vérzéses, eszméletlen, többnapos ellátást igénylő vagy más típusú sérüléssel került hozzájuk a beteg, de az is előfordul, hogy a baleset után egy saját felelősségre és saját lábán távozó beteg később tér vissza kórházba, mert állapota rosszabbodik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.