Felhívás!

Kibertámadásoknak kitéve

Kibertámadásoknak kitéve Kovászna megye

Mint ismeretes, a vészhelyzet ideje alatt otthoni munkavégzésre kell áttérni minden olyan munkahelyen, ahol erre lehetőség van, állami és magánszektorban egyaránt. A megoldás azonban nem egyszerű – vélik a munkaadók.

A rendelkezés szerint mindez nem opcionális lehetőség, hanem kötelező, ahol pedig nem megoldható, hogy otthonról dolgozzanak az alkalmazottak, de ötvennél többen vannak, ott csoportokra osztva kell bejárniuk dolgozni, és az egyik csoport távozása és a másik érkezése között legkevesebb egy órának kell eltelnie. Ez azonban nem minden esetben alkalmazható – vélik egyes cégvezetők és intézményvezetők. Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője szerint egyenesen kivitelezhetetlen: nálunk nem dolgozhatnak távmunka-rendszerben, de váltásban sem. A távmunka azért lehetetlen, mert az adatbázisuk lekérdezéshez kötött, amire otthonról nincs kapcsolódási lehetőség.

– Sokszor még a hivatalban is gyenge a kapcsolat, otthon pedig megoldhatatlan lenne. Egy elbonyolított rendszer használói vagyunk, ezért alkalmazhatatlan ez a rendelkezés. Ugyanakkor nem dolgozhatunk két váltásban sem egy óra különbséggel – mondta Kelemen Tibor.

A munkaügynél tehát marad a munka megszokott üteme, viszont betartják a távolságtartási és higiéniai szabályokat, igyekeznek keveset érintkezni az ügyfelekkel, és online bonyolítani a tevékenységet. A távmunka megoldása azonban különböző magánvállalkozásoknál is nehézkes. Hompoth Levente marketingreklám-szervezéssel foglalkozik, ahol elkerülhetetlen a személyes kapcsolat az ügyfelekkel. Bár a munkatársak egy része otthonról dolgozik, az iroda üres, és ez rossz benyomást kelt azokban, akik felkeresik őket.

Ugyanakkor a gyűlések, brainstormingok sem ugyanolyanok, mint korábban, hiszen online nem lehet ugyanúgy beszélgetni és kifejteni egy-egy álláspontot, mint amikor élőben, az irodában találkoznak.

– Járványügyi szempontból érthető, és bár nem vagyunk ötven fő felett, megoldottuk a távmunkát, viszont hosszú távon károsnak tartom. Remélem, mielőbb visszatérhetünk az irodába, amelyet addig is bérelnünk kell, úgyhogy anyagilag is nehéz helyzetbe kerülünk emiatt – mondta a munkaadó.

A home office-nak egy másik kockázati része is van, amit a különböző adatbázissal dolgozó cégeknek kell figyelembe venniük – mondta Lázár István rendszermérnök. Mint mondta, a kibertámadások többsége távoli elérésen keresztül történik, ezért érdemes befektetni a védelmi rendszerbe. Fontos felülvizsgálni az IT rendszereket, és az alapszintű vírusirtók mellett fokozottabb védelembe fektetni.

– Ez a munkamódszer már nagyon elterjedt a nyugati világban, még a járvány előtt, ugyanis költséghatékony, gyorsan nyomon követhető, és számos kommunikációs lehetőséget ad. Többnyire azok a munkák alkalmasak a távvégzésre, amelyek személyes megjelenés nélkül is végrehajthatók, tehát a megbízás és a teljesítés is történhet a hálózaton keresztüli adatátvitel formájában – mondta a rendszermérnök.

Nyomatékosította: a home office-nál a legfontosabb az eszközök beszerzése, biztonságossá tétele és a munka menedzselése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.