Felhívás!

Kiállt a székelyföldi erdőkért, fizetnie kell

Kiállt a székelyföldi erdőkért, fizetnie kell Kovászna megye

A Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó nagyvállalattal bátran szembemenő Hans Hedrich környezetvédelmi aktivistának most ki kell fizetnie egy 2016-ban elveszített pere költségét, ellenkező esetben a szülei által nagy anyagi erőfeszítések árán vásárolt házát elveszítheti. A Háromszéki Közösségi Alapítvány háromnapos adománygyűjtő kampányt indított a javára.

2014-ben indult el az a civil mozgalom, amely a rétyi fafeldolgozó üzem környezeti és társadalmi hatásaira hívta fel a figyelmet, de az építkezést nem tudták megakadályozni. Később Hans Hedrich segesvári civil aktivista arra mutatott rá, hogy szerinte milyen szabálytalanságokat követett el a vállalkozás az engedélyeztetés, építés folyamán, illetve öt pert indított az osztrák óriáscég ellen, ám az sem hagyta magát. Felperesként szintén öt perbe hívta Hedrich-et, illetve az általa alapított Neuer Weg Egyesületet. Ezek egyikéről beszélünk most.

2015-ben a HS és tulajdonosa, Gerald Schweighofer a bécsi kereskedelmi törvényszéken indított pert Hedrich ellen, azt állítva, hogy a Neuer Weg blogján megjelentetett cikkeivel az aktivista presztízsveszteséget okozott neki, és hitelrontást követett el. Mivel Bécsben csak ottani ügyvéd képviselhette volna az ügyet, Hedrichnek pedig nem volt ideje, pénze ez után járni, a bíróság a felperes minden követelésének helyt adott, például annak, hogy a blogbejegyzések ne legyenek elérhetők Ausztriában, illetve azon kijelentések visszavonására szólították fel a cikkek szerzőjét, miszerint a gyár törvénytelenül épült fel, és illegálisan termelt fát is feldolgoz.
– Ezt nem fogom megtenni, mert minden vádam dokumentumokkal bizonyított, de azért sem, mert akkor aláásnám az itteni adminisztratív pereinket, amelyek közül sajnos négyet elveszítettünk, de az ötödik még folyamatban van; ebben az építkezési engedély felfüggesztését kértük bizonyos törvénytelenségek miatt, a bukaresti táblabíróság tárgyalja – mondta Hedrich.

A 2016-ban a HS által megnyert per költségei és a végrehajtási díj 4800 euróra rúg, amelyből már összegyűlt 3000 euró, a maradék 2000 összegyűjtését tűzte ki célul a HKA – mondta Bereczki Kinga a tegnapi sajtótájékoztatón. Fleckhammer Ottó, a HKA elnöke fel is ajánlotta az első, 500 lej értékű támogatást Hedrichnek és az ügynek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 15., 14:19
  ÉRTÉKELÉS: 29

  A román kormányt is be kellene perelni , hidzen az engedélyük nélkül aliga tevékenykedne az osztrák vállalat Romániában.
  Van az osztrákoknak erdejük , nem is kevés…de Ausztriában nem engedig kivágni a fákat .
  Erdélyben szabad ????

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 16., 14:50
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Sajnos az ilyen embereket nem támogatják , mert még mindig félnek a hatalomtól . Pedig ki kell állni az eszme mellett. minden embernek “kutyakötelessége lenne az ilyen magányos “farkasok mellé állni . Szőrnyű ez a széthúzás, ami a félelem oka” 🙁 🙁

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 16., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Mas orszagokbol elzavartak a ceget,de itt Romaniaba mindent lehet,mert a korrupt politikusoknak megy a csuszo.Nalunk mindig az igazsagert buntetnek aki csal,lop,uzerkedik az szabadon maszkal,eli vilagat es letoja a torvenyt mert vaskos a zsebe es a penz nagy ur.