Felhívás!

Kézdiszék jól mozgolódott

Kézdiszék jól mozgolódott Kovászna megye

A teljes megyét átfogó kerékpárút-hálózatot álmodik a megye vezetése, de ennek a megvalósítása nehézkes és hosszadalmas. Nyilván, minden könnyebb, ha van pénz a kasszában, de még addig is sok tanulmánynak, felmérésnek kell elkészülnie. Sokat segít, ha valakinek ez szívügye, mert mozgásban tartja a dolgokat, mi megtaláltuk őt, aki egyben az egyik legfőbb illetékes is: Jakab-István Barna, a megyei tanács alelnöke foglalkozik e témával, ő járja le a leendő bicikliutak nyomvonalát, egyeztet az érintettekkel.

J akab Barna elmondta, több pályázati forrásból is szeretnének lehívni vissza nem térítendő támogatásokat a kerékpárutak megvalósításához, így az Országos Helyreállítási Alapból, a 2021–2027-es uniós finanszírozási ciklus keretösszegéből és a Környezetvédelmi Alapból is, hiszen mindháromban célirányos kiírások vannak-lesznek, mivel a kerékpárutak kiépítése európai trend is.

– Kell legyen egy fiókunk, ahonnan a megfelelő időben előkapjuk, és benyújtjuk a kész pályázati dokumentációt – mondta az alelnök.

Kézdiszék jól áll e téren, ott rövidebb szakaszokra több helység is pályázott a PNRR júniusban lezárult pályázati ciklusában, Kézdivásárhely mellett például Szentkatolna és Zabola is. A megvalósuláshoz legközelebb a Kézdiszentléleket és a céhes várost összekötő bicikliút áll, amit a helyi önkormányzatok kiviteleznek, a megyei tanács a kerékpárutat a 114-es megyei út teljes körű felújításával egyidejűleg fogja kivitelezni, ehhez most készülnek a műszaki tervek.

Kézdi környékéről a kerékpárút leágazik majd Kovászna felé, perspektívában pedig a Rétyi Nyírig, de Erdővidéknek is lenne egy saját kerékpárútja. Hogy mikor, nem tudni, mert egyelőre a már azonosított nyomvonalú bölöni kerékpárút tervét is leszavazták a helyi tanácsosok.

Ami Sepsiszéket illeti, itt nemrég fejeződött be a Szentgyörgyről a Rétyi Nyírig vezető kerékpárút nyomvonalának azonosítása: java részt a főút mentén haladna az út védősávjában, majd a Feketeügy gátján térne a rezervátum felé. Most meg kell szerezni a nyomvonalhoz a rendőrség jóváhagyását, majd következik az érintett területek jogviszonyainak tisztázása, a megyei tanácsnak ugyanis ki kell sajátítani az szükséges területet, vagy legalább felülépítési engedélyt szerezni rá, aztán el kell készíttetni a megvalósíthatósági tanulmányt, majd a tervet, és mindezek után pályázni. Nehézség ebben az esetben is akad, mert ki kell találni, hogy a bicikliút hogy tud illeszkedni a Réty környéki úthálózatba, hiszen a meglévők mellett ott még lesz egy terelőút, az ipari park környékén lesz két körforgalom, és a közelben halad el az autópálya.

A másik biciklis főútvonal az Olt mentén lenne, és Szentgyörgytől Bükszádig vezetne. A megyeszékhelytől Málnásig megvan a nyomvonal, de itt is idő kell ahhoz, hogy megtalálják, onnan tovább – főleg Mikóújfaluban és Bükszádon – az országút és az Olt közötti szűkös területen hogyan tud megférni egymás mellett a most még csak tervként létező, falvakat kikerülő út.

A cél azonban világos és irányt mutat: „azt szeretnénk, hogy Kovászna megyében összefüggő bicikliút-hálózat legyen, hogy azok is kerékpárra ülhessenek, akik így közlekednének a települések között, de most nem teszik, mert féltik az életü- ket a nagy forgalmú utakon, és a turizmusnak is kedvezzünk, idevonzzuk az embereket” – mondta Jakab István Barna.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.