Felhívás!

Kézdialmási fiatal nyerte a Hírös Vágtát

Kézdialmási fiatal nyerte a Hírös Vágtát Kovászna megye

Elsőként vágtatott át a célon egy kézdialmási fiatal az idei kecskeméti Hírös Vágtán. A tizennyolc éves Varga Mátyást arról kérdeztük, hogyan készült a megmérettetésre, miként lett belőle lovas versenyző, és mik a jövőbeni tervei.

– Mikor kezdtél el lovagolni?

– A szüleimnek mindig volt otthon lova, édesapám kiskoromban sokszor fölrakott rá, vezetgetett. Ebben nőttem fel, megszerettem. Aztán 12-13 éves koromban csatlakoztam a hagyományőrző huszárokhoz, 2015-ben már velük tartottam bemutatót a Székely Vágtán. Magyarországon akkor indult egy zsokéiskola – az Alagi Versenyló Tréning Központ –, ahonnan eljött valaki az Óriáspince-tetőre olyan könnyűsúlyú fiatalokat toborozni, akik szeretnek lovagolni. A szüleimmel leültünk vele beszélgetni, úgy döntöttünk, kipróbálom. A gimnáziumot már ott kezdtem.

– Hogyan kell elképzelni ezt az iskolát?

– A zsokéiskola Dunakeszin van. A lovász-szakon mindenféle gyakorlati dolgokat tanulhattunk a lovakról, a szakmáról. Ezenkívül Vácon a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskolában jártam, ahol inkább az elméletre fektettük a hangsúlyt. A szaksuli alatt egy hetet jártam iskolába, egy hetet pedig gyakorlatra. Ott minden reggel 5 órakor kezdtünk dolgozni, le kellett pucolni a lovakat, etetni-itatni, délig lovagoltunk, aztán délután ismét etetés következett. A szakiskola elvégzése után elkezdtem itt dolgozni. Most délelőtt dolgozom, hetente háromszor pedig délután járok iskolába.

– Mennyire volt nehéz gyerekként belecsöppeni ebbe?

– Az elején nagyon nehéz volt. Honvággyal küszködtem, minden teljesen ismeretlen volt, de ahogyan telt az idő, kezdtem beleszokni mindenbe, egyre több barátom, ismerősöm lett. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy magamra kellett főzni, mosni, takarítani. Igaz, bentlakásban kezdtem, ahol kaptunk ételt, de ott csak két hónapot maradtam. Volt egy békéscsabai osztálytársam – a legjobb barátom –, akivel úgy döntöttünk, többet ér a szabadság, inkább ellátjuk magunkat, és kiköltöztünk Dunakeszire egy lakásba. Eleinte 2-3 havonta jártam haza, az elmúlt időben gyakrabban.

– Hogyan zajlott a felkészülés a Hírös Vágtára?

– Vágtára most először jelentkezhettem, idén töltöttem be a tizennyolcat. Ezzel a lóval a Székely Vágtán szerettem volna indulni, tavaly november óta arra készültem. A verseny előtt teljesen lesántult a lovam, mivel megrúgta egy másik ló. Emiatt pótlóval kellett indulnom, amelyik nem volt annyira felkészítve, így az előfutamban kiestem. Figyeltük, milyen hamar épül fel a lovam, és úgy döntöttünk, az augusztus 24-i, kecskeméti elővágta megfelelő lesz számunkra. Itt sikerült nyerni, kijutottam a Nemzeti Vágtára. Most teljes mértékben arra készülök.

– Mik a jövőbeni terveid?

– Az elsődleges az, hogy leérettségizzem. Utána mindenképpen szeretnék hazaköltözni, de kiforrott terveim még nincsenek. Ha lesz rá lehetőségem, természetesen szeretnék itthon elhelyezkedni lovasként. Itt versenyzésre nem sok lehetőség van, legalább is az én szakágamban, a galoppban. Díjugratásban talán több, ami mostanában kezd megtetszeni, de nincs nagyon lehetőség kipróbálni benne magam, talán majd egyszer. Másik nagy szenvedélyem a motorbiciklizés, de ez egyelőre csak hobbi.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.