Felhívás!

Keveseket érint, de súlyosan

Keveseket érint, de súlyosan Kovászna megye

Ma van az autizmus világnapja, amikor a betegségre hívják fel a figyelmet, mivel keveseket érintő, mégis jelentős társadalmi gond. Háromszéken öt központban is foglalkoznak autista gyerekekkel és felnőttekkel.

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. A tünetek csaknem minden esetben egész életre szólóan megmaradnak, és a beteg egész életében mások gondozására szorul. Az előfordulási gyakorisága: minden tízezer ember közül 5 mutat autista tüneteket, ugyanakkor a fiúk körében sokkal gyakoribb, mint lányok esetében – áll a statisztikákban.

Kovászna megyében, a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság nyilvántartásában 92 autista vagy autisztikus tünetekkel élő személyt tartanak nyilván – tájékoztatott Fehér Gabriella irodavezető. Ebből 24 felnőttet (négyen élnek központban)  illetve 68 gyereket tartanak nyilván, akik közül hárman nevelőszülőknél élnek, 48-an pedig az öt rehabilitációs központ valamelyikébe járnak. Kézdivásárhelyen öt gyereket fogadnak, Sepsiszentgyörgyön két központba 21-en járnak, Kilyénben tízen, Bodzafordulón pedig 12 gyerek jár foglalkozásokra, fejlesztésre.

Mivel idén a világjárvány miatt nem szervezhetnek eseményeket, az autistákat támogató egyesületek arra kérik az amatőr és profi sportolókat, hogy öltözzenek kék színbe, és úgy eddzenek, a képeket pedig osszák meg a közösségi médiában, így fejezve ki támogatásukat azokkal szemben, akik ezzel a zavarral élnek. Ugyanez a felhívás a civilekre is érvényes, kék kendővel, ruházattal lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.