Felhívás!

Kevesebb az alkalmazott

Kevesebb az alkalmazott Kovászna megye

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.

A kereskedelmi kamara idén is díjazta az év háromszéki gazdasági újságíróját, ezt az elismerést lapunk gazdasági rovatvezetőjének, Kovács Zsoltnak ítélték oda. A kereskedelmi kamara szakított az eddigi szokásával, és többé nem nyomtat cégkatalógust, hanem interneten, a www.iparkamara.ro oldalon tette közzé a háromszéki cégek teljesítményére vonatkozó adatbázist.
A kereskedelmi kamara elnöke, Édler András bevezetőként rámutatott, hogy az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,33 százalékkal nőtt. A cégek profitja 484,2 millió lej volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.
Miközben a háromszéki cégek gazdasági teljesítménye emelkedett, a vállalkozóknak nagy gondot jelent az egyre súlyosbodó munkaerőhiány. A Kovászna megyei magánvállalatoknál tavaly 28.571 alkalmazott dolgozott, ami 832 személlyel kevesebb, mint egy évvel korábban. Édler András magyarázata szerint a magánvállalkozásoktól eltűnt több száz munkavállaló vagy a vonzóbbá vált állami szektorban vállalt munkát, vagy külföldön keresi boldogulását, illetve nyugdíjba vonultak.
A kereskedelmi kamara elnöke szerint az elmúlt esztendő hiányossága volt, hogy nem valósultak meg nagy beruházások a megyében, ez az építkezési ágazat teljesítményének 17,21 százalékos csökkenését eredményezte, amelyhez ha hozzáadják, hogy egy évvel korábban már 35 százalékkal csökkent az építkezési cégek forgalma, akkor azt jelenti, hogy az elmúlt két évben több mint 50 százalékkal esett vissza az építő cégek üzleti forgalma. Ez azért aggasztó, mert az építkezési ágazat működése mutatja, hogy mennyire pörög a gazdaság.
Édler András kifejtette, abban bíznak, hogy a következő időszakban sikerül befektetőket vonzani a szépmezői, illetve a két kézdivásárhelyi ipari parkba, és ezáltal fellendülhet az építkezési ágazat is, de új munkahelyek is létesülnek. A legeredményesebb háromszéki díjazáson bejelentették, hogy november elsejétől Miklós Zoltán közgazdász veszi át a szépmezői ipari parkot adminisztráló Sepsi Ipar Kft. irányítását, akinek az lesz a feladata, hogy benépesítse a több tízhektáros területet. Miklós Zoltán lapunknak elmondta: kinevezése miatt lemond a sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselői tisztségéről, a Sepsi–SIC sportklub elnöki posztjáról, és felmond az egyik vezető bankban betöltött állásáról is. Reményei szerint jövő évben már megjelennek az első betelepülő vállalkozások a szépmezői ipari parkban.
Lapunk gazdaság oldalán, szerdán részletesen is beszámolunk a vállalkozók díjazásáról. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.