Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kevés tehetséges diák marad Erdővidéken

Kevés tehetséges diák marad Erdővidéken Kovászna megye

„Helyit eszem, helyinél veszem, mert helyén az eszem” – tartja a székely reklámszlogen. Mi ezúttal az iskolákra próbálunk reflektálni, a tanügyminisztérium honlapja alapján megvizsgálva, hogy a végzős erdővidéki nyolcadikosok közül hányan választottak „helyi iskolát” tanulmányaik folytatására, vagyis hányan maradnak Erdővidéken, a Baróti Szabó Dávid Líceumban, és hányan mennek más megyébe, középiskolába továbbtanulni.
Hirdetés
Hirdetés

Az iskola persze nem egy akármilyen termék, bár manapság már azokat is reklámozzák, még ha visszafogottabban is, viszont nem hatékonyan, annyi bizonyos. Érdekes, hogy míg Erdővidéken a helyiek viszonylag sokat adnak a lokálpatriotizmusra, ez a diákságra nem érvényes. El lehet gondolkodni azon, hogy a jobb tanulók miért mennek el Erdővidékről, mi az, amit itt nem találnak meg.
Tapasztalatból tudjuk, hogy a később visszatérők hányada nagyon alacsony, így Erdővidékre is érvényes kicsiben az, ami nagyban az országra: lassan kiürül, legalábbis emberállományának a java elmegy innen. Szóbeszéd elég van Baróton, hogy mert gyenge az iskola, hogy mert nincsenek jó tanárok és körülmények, mert hull a vakolat az épületről, de a helyzet tisztázása valószínűleg egy sokkal alaposabb kutatást igényelne. Na és hozzáállást, ha változtatni szeretnénk rajta. Mert egyébként húsz év múlva talán már középiskola sem lesz Erdővidéken.

A Gaál Mózes-iskola fele
Elsőként a baróti Gaál Mózes Általános Iskola nyolcadikot végzett tanulóit vegyük számon. A honlapot böngészve máris feltűnik, hogy a 42 végzős közül a médiák alapján első húsz tanulónak csak a fele maradt Baróton, vagyis tíz. Továbbmenve, az első négy tanulóból például egy sem marad Baróton, három a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot választotta, egy pedig a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumot. A második „húszasban” vagyis a médiájuk alapján a huszadik és a negyvenedik hely között végzett tanulók számára már egyértelműen a baróti líceum volt a vonzóbb, közöttük mindössze egy tanulót találtunk, aki a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Líceumba iratkozott, egy pedig Brassóba, az Áprily Lajos Kollégiumba.

Baconból is elmennek
Ugyanez a tendencia a nagybaconi iskolánál is. Az első öt végzős tanulóból csak egy jön Barótra, a többi sepsiszentgyörgyi iskolákban folytatja tanulmányait. A tizenegy végzősből hatan tanulnak tovább a baróti líceumnál. A bardoci nyolc tanulóból hasonlóképpen az első három elmegy, a többi ötnek jó a baróti iskola is. Viszonylag érdekes a helyzet az erdőfülei végzősöknél, annál is inkább, mert tudtunk szerint ennél az iskolánál érték el a legjobb eredményeket az év végi kiértékelő vizsgán a tanulók. Nos, az erdőfülei nyolc végzősből mindössze ketten tanulnak tovább Baróton.

 

Miért nem bízunk a mienkben?
Sokan mondják, hogy bizony a baróti középiskolából is messzire el lehet jutni, vannak, akik innen indulva bejárták a világot, és lettek valakik, ám a jelekből ítélve ezek a példák a jó képességű diákok szüleit nem győzték meg. Minden szülő a legjobbat akarja gyermekének, ez világos, de az még inkább, hogy ezt a legjobbat már csak nagyon kevesen vélik a baróti líceumnál megtalálni. A miértekre a város és az iskola vezetőségének kellene választ adnia. Továbbá kérdés az is, hogy miközben annyira elvagyunk Erdővidékkel, tájaival, embereivel, elődeivel, a kisrégió egyetlen mai középiskoláját vajon miért nem szeretjük, miért nem bízunk benne? <<

 

„Könnyű” szakmunkára jelentkeznek
Baróton 21, Kézdivásárhelyen 1, Sepsiszentgyörgyön 6 hely maradt a magyar líceumi kilencedik osztályokban a felvételi első szakasza után, amint az a középiskolai oktatásba bejutottak statisztikájából látható. A szakiskolákban a helyek fele sem telt be, 748-ból 390-re még várják a diákokat. Legkeresettebb a fodrász-manikűrös, szakács-pincér duális képzés a megyeközponti Berde Áron Szakközépiskolában.
A Puskás Tivadar Szakközépiskolában duális képzésben meghirdetett 12-15 helyből 4-5-öt töltöttek be jövendő húsfeldolgozók, kőművesek és hegesztők, és egyetlen diák jelentkezett vízgáz-szerelőnek. Kelendőbb a CNC-operátori szak, be is telt a kiírt 14 hely, hasonlóképpen az autószerelőknél is, mezőgazdaságigépész-szakra is már csak 1 tanulónak van hely. Tízen jelentkeztek az idén újdonságnak számító lovász-szakra. Asztalosként mindössze hárman képzelik el a jövőt, noha egész osztályba, 28 helyre várták őket, és Baróton is hasonló a helyzet, ott a varrómunkás-képzés sem bírt vonzerővel. Kézdivásárhelyen az Apor Péter Szakközépiskolában a mezőgépész és autószerelő osztály majdnem betelt, a turizmus–közélelmezés szakon a pincér és kereskedelmi dolgozó osztály viszont teljesen. A Gábor Áronban 56 helyre 12-en jelentkeztek, Kovásznán pedig ugyanennyi helyre 6-an.
Minden hely betelt a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában. Szőke Annamária, az intézmény igazgatónője úgy gondolja, a szakács, pincér, fodrász, manikűrös szakmák könnyebbnek tűnnek a diákoknak, azért keresettek minden évben. Idén is túljelentkezés volt, tehát még egy matekvizsgán túl kellett esniük a diákoknak. A szabadon maradt szakiskolai helyekre július 22–24. között lehet iratkozni. 

 

A biztonságért harcolnak
Szerdán zajlott a tanügyben a címzetes állásokra pályázók írásbeli vizsgája, amelyet a szentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában szerveztek meg. Az idén 53 teljes katedrás végleges (címzetesíthető) állásra, 198 meghatározott ideig betölthető teljes állásra és 1360 töredék-katedrára pályázhattak a jelöltek. A megyei tanfelügyelőség által közölt statisztika alapján román óvónőkre és tanítónőkre van a legnagyobb igény, ott van a legtöbb szabad címzetes állás (12, illetve 6), de sport-, angol-, matematika, román- és hangszeroktató tanárra is van kereslet (5, illetve 3-3 hely).
A sikeres vizsgatanítást követően egy címzetes állás elfoglalásához legalább a 7-es dolgozatjegyet kell elérni, 7 és 5 közötti jeggyel csak helyettesítőként lehet elhelyezkedni. Aki nem írja meg legalább az 5-öst, az egy évig nem is taníthatja azt a tantárgyat, amelyből vizsgázott. Az írásbeli vizsga eredményeit július 23-án, kedden teszik közzé, a fellebbezéseket aznap és 24-én fogadják, a végleges eredményeket július 30-án közlik. 

Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások